Ennakko: Crawford vs Indongo

Jo yli kolme vuotta sitten monet asiantuntijat ovat ennustaneet, että Nebraskasta kotoisin oleva 29-vuotias Terence Crawford nousee maailman parhaiden nyrkkeilijöiden ja tunnetuimpien tähtien joukkoon. Ennustukset ovat jo toteutuneetkin – puolittain. Äärimmäisen monipuolinen Crawford on tätä nykyä kevyen välisarjan ylivoimainen hallitsija ja The Ring -lehden pound-for-pound-listan nelonen maailmassa. Tästä huolimatta hänen kasvonsa eivät ole kovin tutut edes lajin vannoutuneimmille faneille.

Syitä Crawfordin kulkuun juhlakatujen varjoisalla laidalla on useita. Ensinnäkin vaatimaton ja suhteellisen harvasanainen omahalainen viihtyy itse paremmin pysytellessään pintajulkisuudelta piilossa: hän asuu edelleen synnyinkaupungissaan keskilännessä. Toisekseen hänen painoluokkansa ympäristössä ei ole ollut liiemmälti tarjolla nimekkäitä haastajia, joita niputtamalla nimeä olisi pystynyt luomaan. Olympiavoittaja Yuriokis Gamboan löylyttäminen 2014 todisti viimeistään Crawfordin kyvyt, mutta muuten hänen edustamansa kevyt- ja kevyt välisarja ovat jääneet auttamatta isompien miesten katveeseen. Runsaasti onkin ollut puhetta siitä, että Crawford siirtyisi pikapuolin jälleen painoluokkaa ylöspäin uusien haasteiden pariin.

Kolmantena ja kenties tärkeimpänä seikkana, Crawford on liian hyvä. Hän voittaa yleensä vastustajansa niin vaivattomasti, ettei hänen otteluistaan muodostu klassikoita. Kun Crawford ei myöskään ole murhaava hakkuri, ei salamoivan nopea eikä edes tunnettu omintakeisesta ottelutyylistä, vaan on ennen kaikkea huippuunsa hiottu koulunyrkkeilijä, hänestä on vaikea laatia vakuuttavia highlight-koosteita. Näistä syistä myös Crawfordin uran ainoa pay per view -ottelu Viktor Postolia vastaan myi perin kehnosti, ja asema lajin suurena tähtenä saa edelleen odottaa.

Samanlaista jatkumoa Crawfordin uralle lupaa myös tuleva lauantai, kun hän kohtaa kotiosavaltionsa pääkaupungissa Lincolnissa ykköshaastajansa Julius Indongon. Namibialainen Indongo on erittäin pätevä nyrkkeilijä ja kamppailusta on lupa odottaa korkeatasoista, mutta innostuneen kotiyleisön lisäksi tapahtuma herättää suuria intohimoja todennäköisesti lähinnä nyrkkeilyvalmentajien parissa.

Crawfordia vastaan asettuva Julius Indongo on 34-vuotias nyrkkeilijä, joka on urallaan käynyt 22 ottelua ilman tappioita ja tyrmännyt vastustajistaan puolet. Indongo nousi nyrkkeilypiirien tietoisuuteen rysäyksellä viime joulukuussa, kun hän ainoastaan kotimaassaan ja lähinnä kotikaupungissaan oteltuaan matkusti Moskovaan kohtaamaan tappiottoman pelätyn venäläistyrmääjän Eduard Trojanovskin. Vasenkätinen Indongo kajautti suuren ennakkosuosikin unten maille yhdellä vasemmalla koukulla vain 40 sekunnin nyrkkeilyn jälkeen. Huhtikuussa namibialainen osoitti, ettei kyse ollut sattumasta matkatessaan jälleen vieraskehään ja iskemällä reilun pistevoiton huippumies Ricky Burnsista.

Indongo ottelee vasenkätisestä asennosta ja on erittäin ulottuva nyrkkeilijä. Hän käyttää paljon etukättään häiriten sillä vastustajiaan ja avaten paikkoja petollisen kovalle vasemmalleen. Indongo vaikuttaa iskijänä kovakätisemmältä kuin uran statistiikka antaisi olettaa, ja vieraskehän paineet tuntuvat olevan hänelle tuntematon käsite. Indongon omasta iskunkestävyydestä ja lähiottelutaidoista kansainvälisellä huipputasolla ei ole vielä täyttä varmuutta, koska länsimaissa häntä on nähty vasta reilun kahdentoista erän ajan.

Urallaan listalukemat 31–­0 (22) nakuttanut Crawford osaa vuorostaan kehässä kaikki tyylit. Hyvällä ajoituksellaan hän kykeni riisumaan aseista Gamboan kaltaisen vauhtikoneen, ja hänen voimansa ja tekniikkansa olivat liikaa edelliselle ykköshaastaja Viktor Postolille, joka kykeni häntä vastaan ainoastaan kahteen erävoittoon. Crawfordilla on toisinaan taipumus aloittaa kamppailunsa hitaasti, mutta hänen voittonsa ei toistaiseksi ole koskaan ollut uhattuna, joten ilmeisiä heikkouksia hänestä ei ole kyetty osoittamaan.

Indongo voi ulottuvuudellaan tehdä kamppailusta ainakin hankalan mestarille. Erityisesti alkuerissä hänellä on mahdollisuus päästä yllättämään dieselkonettaan käynnistelevä Crawford, ja jos hän kykenee vasemmallaan satuttamaan vieläpä yhdysvaltalaista, kun tämä lisää kierroksia, ottelu saattaa muodostua hyvin kimurantiksi. Vedonlyöjät tosin eivät anna namibialaiselle juurikaan mahdollisuuksia: hänen voitolleen tarjotaan yleisesti jopa kahdeksan kertoimia.

Näytöt osaamisesta kovissa kamppailuissa kallistavat vaa’an ennakolta vääjäämättä Crawfordin puolelle: jos Indongon nujertaminen kauko-ottelussa osoittautuu hankalaksi, Crawford voi yhtä hyvin antautua lyhyen etäisyyden käsikähmään ja mitata haastajansa kyvyt siinä. Kovaa luokkaa ne saavat olla, jos hän voittajana aikoo selvitä.