Ennakko: Chisora vs Pulev

Robert Heleniuksen avoimeksi jättämä raskaansarjan EM-vyö on uusjaossa lauantai-iltana Hampurissa. Vyöstä kilvoittelee kaksi sen aiempaa kantajaa, Sauerlandia edustavat Ison-Britannian Derek Chisora ja Bulgarian Kubrat Pulev. Ottelu on EM-kamppailuksi poikkeuksellisen kovatasoinen ja onkin hyvin luultavaa, että voittaja luopuu vyöstä jälleen nopeasti suurempien tilaisuuksien toivossa.

Dereck Chisora 25–5 (17)

Nyrkkeily on urheilulajien joukossa poikkeuksellinen sikäli, että siinä voi menestyä harvinaisen monenlaisilla tavoilla. Derek Chisora, 32, on tehnyt pitkän ja komean uran raskaansarjan kärkipään nyrkkeilijänä. Saavutus on erikoinen ennen kaikkea sikäli, että zimbabwelaislähtöinen britti on luonut maineensa lähinnä tappioilla sekä häiriökäyttäytymisellä. Toki kukaan ei kiistä hänen kykyjään kehän sisälläkään.

Viime vuosikymmenen lopulla uransa aloittanut Chisora teki hyvää jälkeä Ison-Britannian kansallisella tasolla nousten saarivaltakunnan mestariksi, kunnes vuonna 2010 Vladimir Klitshko valikoi hänet täysin yllättäen vastustajakseen MM-otteluun. Chisoran nimi nousi tietoisuuteen, vaikka kamppailu lopulta peruuntuikin mestarin loukkaannuttua.

Vuonna 2011 Chisora menetti mestaruutensa pistetappiolla raakileena pidetylle Tyson Furylle. Tuloksen perusteella Chisoran oletettiin olevan suhteellisen helppo vastus Robert Heleniukselle avoimessa EM-ottelussa. Suomalaisten nyrkkeilyfanien hyvin muistamalla tavalla ottelu päättyi Heleniuksen kiistanalaiseen pistevoittoon, mutta moraalisen EM-vyön korjasi mukaansa Chisora.

Hyvä esitys Heleniusta vastaan poiki Chisoralle tilaisuuden kohdata Vitali Klitshko keväällä 2012. Chisora hävisi selvästi, mutta teki tasaisemman ottelun kuin kukaan Ukrainan jätin vastustajista vuosikausiin. Sisukas esitys yhdistettynä skandaalinkäryiseen lehdistötilaisuuteen poiki jälleen uuden tilaisuuden, kun saman vuoden kesänä Chisora pääsi kohtaamaan maanmiehensä David Hayen Lontoossa. Haye tyrmäsi Chisoran viidennessä erässä, ja tuolloin 28-vuotiaan Chisoran tie maailman huipulle vaikutti olevan viimein tulpattu.

Chisoran parhaat voitot olivat kuitenkin vielä tulossa, kun vuonna 2013 hän nujersi taitavan Malik Scottin ja iski avoimen EM-kruunun itselleen jyräämällä pehmeän Edmund Gerberin viidessä erässä. Viiden ottelun voittokulku päättyi kuitenkin yksipuoliseen tappioon Tyson Furylle 2014, ja uneliaasti esiintynyt Chisora näytti mieheltä, joka ei jaksanut enää panostaa lajiin huipun edellyttämällä tavalla.

Viime vuonna Chisora teki urallaan uuden käännöksen liittyen Sauerland-talliin. Sen leivissä hän on hankkinut viisi voittoa luokattomista vastustajista, mutta hänen kansainvälisen tason kyvyistään ei ole näyttöä viime ajoilta. Parhaimmillaan Chisora on ollut tukevaiskuinen, kovaleukainen ja lähitilanteissa taitava koukkulyöjä. Britin heikkoutena on nähty suhteellisen vähäinen ulottuvuus sekä jalkatyön kankeus.

 

Kubrat Pulev 22-1 (12)

Pulev, 35, aloitti ammattilaisena pari vuotta Chisoran jälkeen 2009. Chisorasta poiketen bulgarialaisella oli taustallaan menestyksekäs amatööriura, minkä turvin hänen uraansa lähdettiin rakentamaan kunnianhimoisesti jo varhaisessa vaiheessa. Uransa ensimmäisen vuoden aikana hän kukisti muun muassa Gbenga Oloukunin ja Matt Skeltonin kaltaiset tekijämiehet osoittaen kykyjensä riittävän ammattilaiskehiin. 194-senttinen ja 110-kiloinen Pulev liikkui hyvin, löi tukevaa jabia ja vältti vastustajien parhaat iskut taitavalla etäisyyden käytöllään.

Euroopan mestariksi Pulev ylsi 2012 pysäyttämällä Ukrainan Alexander Dimitrenkon ja jatkoi voitoilla Alexander Ustinovista ja Tony Thompsonista, jotka vankistivat hänen asemaansa maailman viiden parhaan raskassarjalaisen joukossa. Pari lisävoittoa hankkivat marraskuussa 2014 paikan Vladimir Klitshkoa vastaan MM-kehään, johon Pulev nousi yleisesti tunnustettuna ykköshaastajana.

MM-ottelu päättyi kuitenkin katastrofiin Klitshkon tyrmätessä vaivattomasti Pulevin, joka etukäteen oli nimittänyt mestaria tytöksi. Pulevin avoin ottelutyyli kostautui huipputasolla, kun Klitshkon koukut paiskoivat hänet lattiaan peräti neljään kertaan vajaan viiden erän aikana.

Viime vuoden aikana Pulev palasi kehiin parilla kevyellä voitolla, ja pyrkii ottamaan nyt jälleen askeleen kohti uusia MM-otteluita. The Ring -lehti tunnustaa Pulevin tällä hetkellä maailmanmestari Tyson Furyn neljänneksi haastajaksi.

 

Ottelu

Tyylillisesti kamppailu asetelma vaikuttaa selvältä. Derek Chisora pyrkii lähiotteluun vakaalla, junnaavalla tyylillään, ja Pulev yrittää vuorostaan pysäyttää rynnistyksen ulottuvalla jabillaan ja vasen-oikeillaan.

Pulevilla ei ole Klitshkon tai Furyn ulottuvuutta eikä Hayen iskuvoimaa, joten sikäli Chisoran rynnistys voi onnistua paremmin kuin uran tähänastisissa tappioissa. Lähitilanteissa Chisora on häntä etevämpi ja sille etäisyydelle päästessään britti on yhä vaarallinen. Toisaalta Pulev lyö napakammin kuin hänen ottelulistansa antaa ymmärtää, eikä hän ole likikään yhtä pehmeä kuin Chisoran EM-kehässä voittama Gerber. Yksittäiset onnistumiset eivät Chisoralle riitä, vaan hänen olisi kyettävä jatkuvaan työntekoon.

Selvimmin vaa’an kääntää Pulevin suuntaan hänen tuoreutensa. Vaikka bulgarialainen on miehistä kolme vuotta vanhempi, hänen näyttönsä ovat tuoreempia ja ainakin tähän saakka hänen harjoitustottumuksensa ovat olleet moitteettomia. Chisora vuorostaan ei ole onnistunut vakuuttamaan edes viimeisimpiä vastustajiaan vastaan, joten äkillinen tasonnosto ei lupaa hänelle hyvää. Chisoran eduksi voidaan laskea luonteen lujuus ja kokemus kovista kehistä, mutta tuskinpa se Pulevia vastaan tulee riittämään.