Ennakko: Alvarez vs Jacobs

Keskisarjan maailmanmestaria Saul Canelo Alvarezia voi syyttää aiheellisesti monesta asiasta, villaisella painetusta doping-rikkeestä ja pistetuomareiden lellikin asemasta lähtien. Pyrkimys helppojen vastustajien kohtaamiseen ei kuitenkaan kuulu nykyisellä tv-sopimuksellaan satoja miljoonia nettoavan meksikolaisen syntilistalle. Kaksi kertaa Kazakstanin Gennadi Golovkinin kanssa miteltyään Alvarez iskee tulevana lauantaina sarjan seuraavaksi vaarallisinta miestä, kakkoshaastajaksi rankattua Daniel Jacobsia vastaan. Ottelupaikkana on Las Vegasin T-Mobile Areena.

New Yorkin Brooklynissa asuva 32-vuotias Daniel ”Miracle Man” Jacobs on entinen Yhdysvaltain olympiakarsintojen kakkonen ja muun muassa Sports Illustratedin aikanaan vuoden lupaukseksi nimeämä tyrmääjä, joka on nakuttanut urallaan listalukemat 35–2 (29). Vuonna 2010 hänen uransa notkahti hetkellisesti Dmitry Pirogille kärsittyyn tyrmäystappioon, mutta sen koommin Jacobs ei ole suostunutkaan häviämään kuin Golovkinille, jota newyorkilainen piti ahtaalla keväällä 2017. Tuon kamppailun jälkeen aiemmin komeaa tyrmäyslistaa koonnut Jacobs tosin on joutunut tyytymään kolmesti peräkkäin pistevoittoon, joista viimeisin Ukrainan Sergei Dereviatsenkoa vastaan varmistui vasta täpärän hajaäänituomion turvin.

28-vuotias Canelo Alvarez alkaa ottelurekordinsa 51-1-2 (35) puolesta olla yksi maailman kokeneimmista huippunyrkkeilijöistä, vaikka ikävuosien ja kehäesitysten puolesta hän on vasta saavuttamassa uransa parhaita vuosia. Vuonna 2013 Floyd Mayweatherille kärsimänsä yksipuolisen pistetappion jälkeen Alvarezin liike on muuttunut sulavammaksi, iskuvoima tuhoisammaksi ja tekniikka monipuolisemmaksi, ja tällä hetkellä The Ring -lehti arvostaakin meksikolaisen maailman p4p-listan kolmoseksi.

Alvarez kuuluu ottelijoihin, jonka kehätekeminen saattaa paikoittain näyttää yksinkertaiselta, mutta jonka tuloksia vastaan on vaikeaa kiistellä. Golovkin oli suosikki Alvarezia vastaan molemmissa otteluissa, ja vaikka suurin osa katsojista näki kazakstanilaisen varsinkin ensimmäisessä kohtaamisessa parempana (virallinen tuomio oli ratkaisematon), Alvarez osoitti pystyvänsä vastaamaan tämän lähiotteluun ja iskuvoimaan. Helpommat vastustajat Alvarez on paketoinut vaivattomasti, näistä viimeisimpänä Rocky Fieldingin, joka lakosi joulukuussa kolmessa erässä.

Vedonlyöjät ovat tehneet Alvarezista lauantaina jopa yllättävän suuren ennakkosuosikin: Jacobsin kertoimet liikkuvat neljän ja viiden välimaastossa. Jacobs kuitenkin pärjäsi Golovkinin kanssa lähes yhtä hyvin kuin Alvarez ja yhdysvaltalaisella on iskuvoimansa lisäksi kehässä puolellaan kymmenen sentin pituusetu, jonka turvin tarjoilla vasenta jabiaan. Jacobsin viimeisimpien otteluiden tiukkuus tosin kallistaa vaakaa vuorostaan Alvarezin suuntaan.

On mielenkiintoista nähdä, minkä taktiikan Jacobs lauantaina valitsee. Hän on luonteeltaan hyökkääjä, mutta Alvarez kestää iskuja loistavasti ja on erinomainen vastaiskijä, kun taas Jacobs on käynyt kamppailuissaan kanveesilla. Alvarezin erityisase ovat lähietäisyyden vartaloiskut, joita hän jyskyttää parhaiden meksikolaistraditioiden mukaisesti, ja niiden saaliiksi Jacobsin ei auta jäädä. Pistenyrkkeily ei vuorostaan ole Jacobsin parasta osaamisaluetta, mutta etäisyyden pitäminen saattaisi olla paras mahdollisuus ennakkosuosikin yllättämiseen. Tällöinkin on kuitenkin huomioitava, että meksikolaisella supertähdellä on poikkeuksellinen kyky kääntää niukat erät ja pistetuomiot edukseen.