Ennakko: Alvarez vs Golovkin – Kahden hyökkääjän taktiikka

Läheskään joka vuosi ei nähdä nyrkkeilyottelua, joka olisi lähtökohtaisesti yhtä kovatasoinen ja yhtä varmasti rajua iskujuhlaa tarjoava kuin tulevan sunnuntaiaamun keskisarjan MM-taisto. Usein arkipuheissa nyrkkeilytaidoksi määritellään lähinnä puolustusvoittoinen varmistelu, mutta Gennadi Golovkin ja Saul Alvarez edustavat lajin kärkiosaamista nimenomaan hyökkäyssodassa. Näin ei olisi yllätys, vaikka nyrkkeilyvuoden parhaan ottelun titteli menisi uuteen jakoon, vaikka ikimuistoisia taistoja onkin jo nähty.

Mestaruuden käsitteen näkökulmasta Las Vegasin kehän asetelma on kimurantti. Kazakstanin Golovkin pitää hallussaan suuria mestaruusvöitä, hänet on tunnustettu keskisarjan parhaaksi jo kauan ja hän on kilvoitellut jatkuvasti nimenomaan tämän painoluokan vastustajia vastaan. Alvarez ehti vuorostaan voittaa sarjan niin sanotun lineaarisen mestaruuden Miguel Cottolta eikä sitä ole kehässä hävinnyt, vaikka ilmoittikin tuon kamppailun jälkeen ottelevansa jälleen pykälää alemmassa sarjassa. Selvää kuitenkin on, että kehästä voittajana poistuu keskisarjan aito ja todellinen maailmanmestari sekä yksi koko lajin parhaista urheilijoista.

 

Saul ”Canelo” Alvarez 49-1-1 (34)

27-vuotias Canelo Alvarez on kaikin tavoin kivikovan meksikolaisen nyrkkeilyperinnön jatkaja. Hän aloitti ammattinsa harjoittelun todellisen työssäoppimisjakson kautta, vain viisitoistakesäisenä poikasena kevyessä välisarjassa. Kova ottelutahti kouli nuorukaisen kehäkykyjä, ja lupaavat otteet tuottivat suurempia työtilaisuuksia sekä nousun välisarjan kautta kevyeen keskisarjaan. Varhaisessa vaiheessa Alvarez sai taakseen myös HBO Latino TV-kanavan rahakkaan tuen. Näin tie kansainväliselle kärkitasolle aukeni jo vuosikymmenen vaihteen tienoilla.

Alvarez jatkoi voittojen nakuttamista, vaikka vastustajat vaihtuivat tuntemattomuuksista Shane Mosleyn ja Kermit Cintronin kaltaisiin ikääntyviin nimimiehiin. Suurottelu Floyd Mayweatheria vastaan 2013 tuli kuitenkin Alvarezille liian varhain: se päättyi meksikolaisen selvään ja uran toistaiseksi ainoaan tappioon. Heti seuraavassa kamppailussa nujertui kuitenkin Kuuban huipputaitava Erislandy Lara, ja viime vuosinakin Alvarezin nimi on esiintynyt suurimmissa otsikoissa, kun tappion kinnasta ovat saaneet maistaa Miguel Cotton ohella nimet kuten Amir Khan ja viimeksi Julio Cesar Chavez Jr.

”…tuntee meksikolaiseen tyyliin kehässä käytännössä vain etenemissuunnan”

175-senttinen Alvarez tuntee meksikolaiseen tyyliin kehässä käytännössä vain etenemissuunnan. Hän ei ole kuitenkaan summittainen hyökkääjä vaan paremminkin tasaisen armoton hiillostaja, joka uuvuttaa vastustajansa lyhyillä vartalokoukuilla ja hyödyntää tämän iskujen avaamat rokotusmahdollisuudet säälimättömän tehokkaasti. Alvarez on saanut otteisiinsa myös lisää monipuolisuutta ja joustavuutta Mayweather-ottelun jälkeen. Jalkatyöltään Alvarez on edelleen hitusen kankea ja hänen suojauksensa on suhteellisen yksinkertainen, joskin toimiva.

 

Gennadi ”GGG” Golovkin 37-0 (33)

Ateenan 2004 olympialaisten hopeamitalisti on nauttinut nyrkkeilypuristien ihailusta jo vuosien ajan, mutta vasta nyt, 35-vuotiaana, hänellä on todellinen mahdollisuus nousta suurempaan tietoisuuteen uransa ensimmäisessä megaottelussa. Keskisarjan vaarallisimmaksi tulokkaaksi hänet tunnustettiin jo 2011 ja sarjan ylivoimaiseksi ykkösnimeksi pari vuotta myöhemmin, vaikkei ottelu pitkäaikaista maailmanmestaria Sergio Martinezia vastaan lopulta toteutunutkaan.

Keskisarjan heikon tason vuoksi Golovkinilla ei ole ollut mahdollisuutta todistaa kaikkia kykyjään, mutta erityistä hänessä on ollut miehen osoittama ylivoima. Ennen edellistä otteluaan Golovkinilla oli allaan peräti 23 peräkkäisen tyrmäyksen putki, jonka loppupään miehet edustivat painoluokan ehdotonta parhaimmistoa. Lähelläkään tappiota hän ei ole ollut ennen viimeisintä otteluaan viime maaliskuussa, jossa Yhdysvaltain ylisuuri Danny Jacobs piti häntä lujilla ja taipui häviöön vasta niukalla pistetuomiolla. Näillä näytöillä Golovkin on The Ring -lehden pound-for-pound-listan kakkonen maailmassa Alvarezin ollessa saman rankkauksen seitsemäs.

”…iskujen tuhovoima on valtava…”

Golovkin aloittaa ottelunsa usein hieman dieselkoneella eikä hänen suojauksensa ole millään muotoa läpäisemätön. Vastaanotetut iskut eivät ole kuitenkaan juuri tuntuneet häiritsevän häntä, ja miehen omien iskujen tuhovoima on valtava. Golovkin pystyy yhden iskun tyrmäyksiin mutta Alvarezin tapaan hän useammin nuijii vastustajansa uuvuksiin tauottomalla painostuksella. Tässä Golovkinia auttavat myös hänen erinomainen iskutarkkuutensa sekä tarkoituksenmukainen jalkatyö, jolla hän sulkee uhriensa pakotiet mestarillisesti.

Kysymysmerkkinä Golovkinin kohdalla oikeastaan on, onko 35 vuoden ikä jo alkanut vaatia veronsa hänen suorituskyvyltään ja pystyykö hän varioimaan taktiikkaansa, jos Alvarez saa lyhyillä iskuillaan yliotteen lähitilanteissa.

 

Ottelu

Asetelman tekee erityisen kutkuttavaksi se, että kamppailu sisältää paljon varmalta näyttävää mutta myös suuren joukon kysymyksiä Nyrkkeilijöiden vahvuuden ovat hyvin samankaltaiset. Kumpikin gladiaattoreista haluaa ottaa keskikehän hallinnan ja pakottaa vastustajansa perääntymään: tahtonsa voi saada läpi vain toinen. Golovkinilla lienee etu iskuvoimassa ja myös tekniikassa, mutta Alvarezin nuoruus ja Kazakstanin miehen huoleton suojaus saattavat tasoittaa puntteja. Molemmat ovat huippuluokan tyrmääjiä, mutta kumpikaan ei ole itse ottanut kamppailuissaan lukua.

”…Molemmat ovat huippuluokan tyrmääjiä…”

Mahdotonta ei myöskään ole se, että jompikumpi ja ennen kaikkea Golovkin aloittavat ottelun varovammin. Kamppailussaan vaarallista tyrmääjää David Lemieuxia vastaan Golovkin piti suojauksensa korkealla ja riisui vasemmalla suorallaan kanadalaisen aseista ennen hanojen avaamista. Alvarezin on pystyttävä vastaamaan oikeallaan Golovkinin jabityöskentelyyn, jos kazakstanilainen valitsee vastaavan taktiikan nyt.

Yksi näkökulma otteluun liittyy Golovkinin kahteen viimeisimpään otteluun. Välisarjan painoinen Kell Brook ja isokokoinen Danny Jacobs kykenivät tuottamaan hänelle odotettua enemmän hankaluuksia, mutta oliko kyse ensisijaisesti vastustajien hankalista tyyleistä vai siitä, että suuren mestarin aivan paras terä on tylsymään päin? Vedonlyönneissä Golovkin on kuitenkin kamppailun niukka ennakkosuosikki.

Sunnuntaiaamuna nyrkkeilyherkun yliannostus on todellinen uhka.

Katso ottelu suorana Viaplayssa: https://viaplay.fi/urheilu/nyrkkeily/nyrkkeily/canelo-vs-golovkin/20449174

JANNE ROMPPAINEN