Ennakko: Abraham – Smith

Sopimusneuvottelujen kanssa painiskellut ja osan syömähampaistaan menettänyt promoottorijätti, Saksan Sauerland-talli jatkaa toimintaansa hyväksi havaitulla reseptillä. Saksan tähtinyrkkeilijät puolustavat erilaisia versioita maailmanmestaruuksiksi nimetyistä titteleistä suhteellisen vaarattomia vastustajia vastaan kotikehissään, katsomot kansoittuvat ja mestaruuskaudet venyvät. Yksi tallin vetonauloista on Arthur Abraham, nykyisin ylemmässä keskisarjassa hanskaava tekijämies, jonka suosio kotimaassaan on yhä vankkumaton. Hänelle sopivan vastustajan raameihin istui hyvin Ison-Britannian Paul Smith, joka matkasi Saksaan haastamaan Abrahamia viime syyskuussa.

Kamppailu miesten välillä ei ollut erityisen mieleenpainuva eikä kovin tasainenkaan Abrahamin ottaessa selvän pistevoiton. Yhden tuomarin kyseenalainen arviointi, brittien lopputuloksesta nostattama metakka sekä mahdollisuus järjestää toinenkin ilta Abrahamin ympärille poikivat kuitenkin uusintaottelun, jonka aika koittaa tulevana lauantaina Abrahamin kotikaupungissa Berliinissä. Jos kamppailun mestaruusarvolle suodaan sen ansaitsema huomio (= se sivuutetaan), ottelu sinällään on lähtökohdiltaan varsin mielenkiintoinen. Vaikka ensimmäisen taiston tuomiosta noussut kohu oli ylimitoitettu, ottelu sisälsi elementtejä, joiden vuoksi uusinnassa on oma jännitteensä.

Miesten väliseen ensimmäiseen koitokseen Smith lähti selvänä altavastaajana. Vuonna 2003 aloittanut 32-vuotias liverpoolilainen on otellut lähinnä Ison-Britannian kansallisella tasolla. Kamppailut toisia nousussa olleita lupauksia ja nykyisin maailman kymmenen parhaan joukkoon kuuluvia ottelijoita, James DeGalea ja George Grovesia, vastaan muutama vuosi sitten päättyivät Smithin tyrmäystappioihin. Smith onkin korkeintaan neljänneksi paras sarjan brittinyrkkeilijöistä Carl Frochin, Grovesin ja DeGalen jälkeen. Varsin moni on sitä mieltä, ettei Paul ole edes perheensä paras nyrkkeilijä, vaan pikkuveli Callumin mahdollisuudet King Arthurin kaatoon olisivat paremmat. Paul Smithin listalukemat osoittavat 35 voittoa, neljää tappiota ja 20 tyrmäystä.

Lapsuudesta saakka nyrkkeillyt ja siviilitöinään muun muassa DJ:n sarkaa tehnyt Smith on ottelijana varsin kokenut ja hänen tekniikkansa on monipuoliseksi hioutunut. Hän on kehässä työteliäs ja nopeakin, mutta hänen oma iskuvoimansa ei ole kummoinen kansainvälisellä mittapuulla ja britin leuka on osoittautunut hieman pehmeäksi. Syyskuun otteluun hän onnistui kaivamaan hyvän henkisen latauksen ja nyrkkeili yritteliäästi loppuun saakka. Nähtäväksi jää, kirposiko paras motivaatio tappioon elämän tilaisuudessa, vai tuoko tuon kamppailun hetkittäinen menestys vielä lisäuskoa tekemiseen niin, että uran paras meriitti tarttuu mukaan Berliinin kehästä.

Pitkän uran sekä keskisarjan tittelinhaltijana että ylemmän keskisarjan huippumiehenä tehnyt Artur Abraham komeilee edelleen arvolistoilla korkealla. Ottelupäivän aattona 35 vuotta täyttävä armenialaislähtöinen saksalainen on esimerkiksi The Ring -lehden listauksissa peräti maailmanmestari Andre Wardin kakkoshaastaja. Näin huolimatta siitä, että Abrahamin otteet kehässä ovat käyneet vääjäämättä vaisummiksi takavuosiin ja loiston päiviin verrattuna. Abrahamin sarakkeissa on 41 voittoa, neljä tappiota ja 28 tyrmäystä.

Abrahamin parhaat meriitit viime vuosilta ovat kaksi pistevoittoa Robert Stieglitzistä. Viimeisistä yhdeksästä kamppailustaan entinen tyrmääjäkuningas on voittanut ennen täyttä aikaa kuitenkin vain yhden, ja useamman kerran hän on näyttänyt kehässä tehottomalta ja haluttomaltakin, vaikka vastustajat eivät ole olleet priimaluokkaa. Abraham puhuu edelleen uransa karvaimpien häviöiden hyvittämisestä Wardille ja Frochille, mutta ilmeistä on, että hänen todellinen suunnitelmansa on pysytellä kiinni mestaruusvyössä ja ansaita vielä yksi kunnon palkkapäivä hegemoniaottelussa Stieglitziä tai toista maanmiestä Felix Sturmia vastaan. Toisaalta Abraham ei ole hävinnytkään lähes neljään vuoteen muita otteluita kuin toisen kolmesta Stieglitz-kamppailusta.

Abrahamin vahvuus nyrkkeilijänä on edelleen hänen tavaramerkikseen muodostunut rytminvaihtokyky. Saksalaisveteraani on ollut kehässä aina suhteellisen passiivinen ja pysyttelee suurimman osan otteluajasta iskunkantaman ulkopuolella tai täyssuojauksessa, mutta sen takaa hän ottaa sähäkästi lähteviä spurtteja, joiden aikana viuhuvat iskusarjat tuottavat tarvittavat voittopisteet. Vaikka miehet eivät ole kaatuneet enää keskisarjan vuosien malliin, on Abrahamin iskuvoima edelleen sellainen, että vastustajan on pakko kunnioittaa sitä. Abraham osaa myös ajoittaa hyökkäyksensä hyvin ja iskee niiden aikana monipuolisesti molemmin kintain.

Ensimmäinen ottelu Smithiä vastaan ratkesi juuri näihin Abrahamin etuihin. Kamppailun alkupuolella Smith ei saanut hänen rynnäkköjään kuriin, ja vaikka hän kestikin Abrahamin laakit odotettua paremmin, hän hävisi suurimman osan ottelun alkueristä. Keskierien paikkeilla Smith pääsi otteluun paremmin mukaan ja satutti Abrahamia erityisesti hyvillä vartaloiskuilla, mutta ei kyennyt kääntämään ottelua lopullisesti edukseen.

Tuon ottelun jälkeen pohdiskeltiin, olisiko lopputulos ollut toinen, jos Smith olisi lähtenyt alusta asti rohkeammin haastamaan Abrahamia ja iskenyt enemmän vartaloon jo alkuerissä. Kovat osumat olisivat saattaneet painaa ikääntyvät mestarismiehen kintereissä kamppailun edetessä ratkaisevan paljon. Tämän taktiikan voisi olettaa olevan Smithin suunnitelmana myös lauantaina, koska selväksi kävi jo se, että pistenyrkkeilyllä ja etäisyyden käytöllä hän ei kykene Abrahamia kengittämään.

Ratkaisevaa tulevassa kamppailussa on, onko Smithin mahdollista toteuttaa taktiikkaansa alkuerissä, kun Abraham on vielä tuorevoimainen ja hänen iskunsa teräviä. Jos Smith lähtee iskujenvaihtoon alusta pitäen, hänen on otettava suuria riskejä eikä hänen iskunkestävyytensä välttämättä riitä. Toisaalta tällä kertaa alkueriä ei kärsi hävitä yhtä montaa kuin syyskuussa. Aloittiko Smith viimeksi hyökkäyksensä liian myöhään kokemattomuuttaan, vai oliko kyseessä olosuhteiden pakko, kun Abrahamin voimaiskut pakottivat hänet passiiviseksi ottelun alussa?

Ensimmäisen ottelun voiton, kotikehän edun sekä laajan kokemuksensa vuoksi Abraham on ottelun selvä ennakkosuosikki, mutta brittivierailija ei ole vailla mahdollisuuksia. Jos hän valitsee taktiikakseen rohkean lähitaistelun, kehätapahtumat menevät hyvin mielenkiintoisiksi ja myös katsojat kehän ja kuvaruutujen äärellä viihtyvät varmasti.

Ottelu on nähtävissä Nelonen Pro -kanavalta ja Ruutu-palvelusta.