Ei yllätyksiä mestaruuskehissä

Kaikki painoluokat huomioon ottaen kiistatta maailman kymmenen parhaan ammattinyrkkeilijän joukkoon kuuluvat Nonito Donaire ja Wladimir Klitschko esiintyivät viikonloppuna kehissä voitokkaasti. Menestyksellä löivät myös myös entinen keskisarjan maailmanmestari Kelly Pavlik, entinen välisarjan maailmanmestari Carlos Baldomir ja raskaansarjan huippulupaus Tyson Fury.

Ylemmässä kääpiösarjassa nykyään nyrkkeilevän Nonito Donairen nyrkkeilyä on todellinen ilo katsoa. Lauantaina Californiassa Donaire joutui kuhtuullisen koville Etelä-Afrikan Jeffrey Mathebulaa vastaan ottelussa jonka Donaire voitti arvestelutuomarien pistein 118-119 119-108, 117-110. Mathebula on meritoitunut ja kyvykäs ottelija, joka kuuluu sarjan kärkikastiin, muttei kuitenkaan ehdottomiin huippuihin.

Donaire pudotti vastustajansa kertaalleen ja oli koko ajan kaksikosta tehokkaampi. Useisssa otteluissaan täysin ylivoimaisen olleen Donairen ”häikäisevimpiä” esityksiä tämä ei ollut, mutta paljon mieluummin sitä katsookin kahden hyvän nyrkkeilijän taistelua voitosta, kuin yksipuolista pahointelyä. Ja parempaakin näytöstä on luvassa, sillä Donairelle riittää huippumielenkiintoisia vastuksia, kuten Abner Mares, Guillermo Rigondeaux ja Toshiaki Nishioka.

Raskaansarjan maailmanmestari (yhdessä veljensä kanssa) Wladimir Klitschko puolestaan saattoi ”häikäistä”, joitakin katsojia, mutta hänen ottelussaan 40-vuotiasta Tony Thompsonia vastaan ei odotetusti ollut muuta katsottavaa kuin Klitschkon hyvyys.  Kuudennessa erässä tyrmänneelle Klitschkolle tämä oli jo toinen peräkkäinen täysin miehen näytökseksi jo etukäteen tiedetty näytöspahoinpitely.

Tyson Fury

Tyson Fury jatkoi matkaansa maailmanhuipulle kukistamalla odotetun helposti jenkkiveteraani Vinny Maddalonen. Fury yksinkertaisesti murjoi Maddalonen, eikä ottelusta jäänyt paljoa muuta kerrottavaa.

Jatkossa Furyn tie saattaa vielä Tomasz Adamekin kautta Wladimir Klitschkon kimppuun. Adamekin kohtaamisesti höpötteli Fyryn manageri Mich Hennessy. Saattaa olla ettei Fury ikinä kukista Klitschkoa, mutta takuuvarmasti hänen ja Klitschkon kohtaaminen olisi huomattavasti viihdyttävämpi kuin Klitschkon ottelut parhaat päivänsä nähnyttä Samuel Peteriä, 50 kiloa liian kevyttä Jean Marc Mormeckia tai kyvytöntä vanhusta Tony Thompsonia vastaan.

Perjantaina kehässä nähtiin peräti 78-kiloiseksi turvonnut 41-vuotias entinen välisarjan maailmanmestari Carlos Baldomor, joka vuonna 2006 järkytti nyrkkeilymaailmaa kukistamalla silloisen sarjan todellisen mestarin Zab Judahin. 69. kerran kehässä esiintynyt Baldomir tyrmäsi kaukana maailmanhuipusta olevan, mutta silti kelvollisen maamiehensä Gaston Alejandro Vegan kuudennessa erässä.

Argentiinalaiset iskivät toisiaan kuin vierasta sikaa hurjassa taistossa. Viihdyttävä ottelu päättyi kuudennessa erässä, kun väsyneen näköinen Baldomir onnistui tiputtamaan Vegan yliolan oikealla koukullaan. Vega ei vaikuttanut olevan pahasti sekaisin, mutta kehätuomari keskeytti ottelun. Ehkä siksi, ettei Vega enää pääse uhkaamaan legendaarisen mestarin voittoa.

Entinen keskisarjan maailmanmestari Kelly Pavlik, 30, jatkoi nousuaan ylemmässä keskisarjassa viihdyttävällä pistevoitolla nälkäisestä maamiehestään Will Rosinskystä, 27. Tuomarien pisteet olivat kertaalleen vastustajaansa kanveesilla käyttäneen Pavlikin eduksi 98-91, 98-91 ja 97-92.

Kokematon Rosinsky oli fyysisesti Pavlikia hieman edellä. Lisäksi hän yritti kovasti ja osasi nyrkkelläkin. Rosinsky osui Pavlikiin varsn helposti, mutta samanlaista tarkoituksenmukaisuutta meihen otteissa ei ollut kuin Pavlikin. Rosinsky välilä hyppeli tarpeettomasti kehässä, kävi lyömässä Pavlikia päähän ja jostain syystä hyppäsi pois tämän jälkeen, vaikka jatkopaikkakin olisi ollut, ja lähitilanteissa välillä Rosinskyn ajtukset tuntuivat herpaantuvan.

Toisessa erässä tullut lattiaanlyönti kertoi paljon mielestäni ottelun ratkaisseesta tekijästä. Rosinsky painoi päätään oikealle puolellen ikäänkuin suojaan, mutta ei ”elänyt tilanteessa” , vaan uskoi olevansa suojassa. Palvik vain seisoi vastustajansa edessä, katsoi että tuossa hän kumartaa sivuun eikä liiku ja iski tätä oikealla koukullaan leukaan.

Palvik oli hyvin päättäväinen. Käveli koko ajan eteenpäin, painosti ja yritti tehdä tuhoa iskuillaan. Lähekään yhtä tehokas kuin aikanaa keskisarjassa hän ei ole, mutta perusajatus on edelleen tallella. Rosinskystä voisi tulla jopa maailmanluokan nyrkkeilijä, jos mies saisi nyrkkeilynsä kokonaisvaltaisemmaksi. Tämä oli varmasti opettava ottelu molemmille.