Edis ja elämä tanssien jälkeen

Kuluvan viikon merkittävin suomalaisuutinen ammattinyrkkeilyssä on eittämättä ollut Edis Tatlin (31-2) luopuminen kevyensarjan EM-vyöstä. Päätöstä voi pitää pettymyksenä, joskaan ei yllättävänä. Kovaa nousua arvolistoilla tekevä voittamaton brittilupaus Lewis Ritson (16-0) ehti muutama viikko sitten jo huutelemaan Tatlin ja tämän hallussa olleen EM-vyön perään, mutta samoihin aikoihin myös julkistettiin suomalaismestarin olevan yksi Tanssii Tähtien Kanssa-ohjelmasarjan tulevan tuotantokauden tähtitanssijoista. Kun tiedossa oli, että Ritson nousee kehään kotikaupungissaan Newcastlessa Matchroomin illan pääottelijana 13.10., olisi 16.9. alkava tanssikilpailu sopinut vastustajan kalenteriin perin huonosti. Lopputuloksena Edis pääsee esiintymään uransa suurimmalle yleisölle, ja Ritsonkin löysi avoimeen EM-humppaan tanssipartnerin – vastakulmaan asettuu suomalaisten vanha tuttu Francesco Patera (19-3).

Mitä tämä kaikki sitten tarkoittaa Tatlin nyrkkeilyuran jatkon kannalta? Kun tieto EM-vyöstä luopumisesta levisi tiistaina 28.8. mediassa, kiirehti Tatlin valmentaja/manageri Pekka Mäki kertomaan siirron liittyvän ”MM-hankkeeseen”. Myöhemmin samana päivänä julkaistiin Tatlin taustajoukkojen toimesta tiedote, joka ei kuitenkaan tuonut itse asiaan, EM-vyöstä luopumiseen tai konkreettisiin tulevaisuuden suunnitelmiin, mitään lisävalaistusta. Tilanne on siis koko lailla ennallaan; MM-ottelu on yhä mahdollinen, mutta täysin riippuvainen sarjan kärkinyrkkeilijöiden liikkeistä.

Mikä urheilija-Tatlin seuraava tanssikilpailun ulkopuolinen siirto voisi sitten olla? Lähdetään siitä olettamuksesta, että Tatlin MM-hanke on edelleen voimissaan, toisin sanoen kaikki lyhyen aikavälin tekeminen tähtää tämän tavoitteen mahdollisimman nopeaan toteutukseen. Käsite MM-ottelu sisältänee tässä kontekstissa ammattinyrkkeilyn neljä ns. valtaliittoa (WBC, WBA, IBF, WBO). Näistä kahta (WBC, IBF) hallinnoi tällä hetkellä pelottavan taitava ja monipuolinen Mikey Garcia (39-0), yksi lajin supertähdistä. Garcia on tällä hetkellä siitä onnellisessa asemassa, että hänellä riittää ottajia. Viime ajat Garcia on tehnyt yhteistyötä vaikutusvaltaisen Al Haymonin kanssa, mutta USA:n markkinoille liiketoimintansa massiivisen DAZN-sopimuksen myötä levittänyt Matchroomin Eddie Hearn on myös tehnyt julkisuudessa hyvin selväksi Garcian kaappaamisen olevan hänen tähtäimessään. Garcian status nyrkkeilymaailmassa alkaa olla sellainen, että häntä kiinnostavat ainoastaan isommat ottelut ja isommat rahat. Siihen yhtälöön tuntematon suomalaishaastaja istuu tavattoman huonosti. Mutta, Ediksen onneksi – ehkä – molemmat Garcian vyöt ovat tulossa vapaille markkinoille mahdollisesti hyvinkin pian. Garcia nimittäin tähyilee jo ylempiin painoluokkiin. WBC:n arvolistalla Tatli on tällä hetkellä sijalla 11, mutta EM-vyöstä luopuminen todennäköisesti pudottaa tuota sijoitusta huomattavasti. Tosin, silläkään ei ole kovin suurta merkitystä, sillä avoimesta WBC:n mestaruudesta Tatli ei missään vaiheessa ollut pääsemässäkään ottelemaan. Sen sijaan IBF:n tarjoama reitti on jo huomattavasti mielenkiintoisempi. Kun Garcia tästäkin vyöstä luopuu, tulee siitä joka tapauksessa ottelemaan ainakin ghanalainen Richard Commey (27-2). Hänen vastustajakseen ovatkin sitten ensisijaisesti tarjolla voittamaton venäläinen Isa Chaniev (13-1) ja – yllätys yllätys – Edis Tatli. Mikäli Commeyn ja Chanievin ottelua ei syystä tai toisesta saataisi sovittua, tullaan ottelua seuraavaksi tarjoamaan suomalaiselle – olettaen, että rankingkomitea arvostaa myös tanssimista. Commeyn taustalla häärii edellä mainitun Al Haymonin kanssa tiivistä yhteistyötä tekevä Lou DiBella, joten Commeyn saaminen Suomeen vaikuttaa epätodennäköiseltä. Tosin, vastaavanlainen kuvio saatiin toteutettua taannoin Australiassa, jossa DiBellan amerikkalaisottelija Tevin Farmer kävi kukistamassa kotikehän Billy Dibin IBF:n avoimena olleesta alemman kevyensarjan mestaruudesta. Commey ei ole USA:n puolella mikään pääottelija, joten täydellisissä olosuhteissa ottelun Suomeen saaminen ei olisi täysin mahdotonta. Mutta vuoden 2019 suomalaisessa ammattinyrkkeilyssä tuskin vallitsevat nuo täydelliset olosuhteet, joten huomattavasti todennäköisempi vaihtoehto on Amerikan reissu ja kokolailla maltilliseen ottelupalkkioon (45 000 – 70 000 €) tyytyminen. Tämäkin toki sisältää jo olettamuksen siitä, ettei Chaniev syystä tai toisesta ole kiinnostunut mahdollisuudesta.

Jäljellä olevat kaksi muuta valtaliittoa (WBA, WBO) ovat jättipromoottori Top Rankin hallinnassa. WBA:n mestaruutta (hämmentävää kyllä, WBA:lla on tällä hetkellä tässä sarjassa ainoastaan yksi mestari) pitää hallussaan P4P-tähti Vasyl Lomachenko (11-1), joka seuraavassa ottelussaan kohtaa juuri WBO:n mestarin Jose Pedrazan (25-1). Näiden osalta ongelmaksi suomalaisittain nousee kuitenkin se, ettei Tatlilla ole mestaruusotteluun oikeuttavaa rankingsijoitusta kummankaan liiton puolella. Oletettavaa kuitenkin on, että jompikumpi, ellei jopa molemmat, vyöt tule markkinoille jossain vaiheessa ensi vuoden alkupuolella. Varsinkin WBA jakaa vöitään käytännössä kaikille sellaisia tarvitseville, joten helpoin ja halvin reitti ”MM-otteluun” olisi kohdata WBA:n arvolistalta joku etukäteisasetelmissa mahdollisimman helppo vastustaja, ja lähettää sen jälkeen ystävälliseen sävyyn kirjoitettu postikortti WBA:n Panaman konttorille. Toivotaan ettei team Tatli tällaiseen kuitenkaan sorru – suomalaiskuluttaja saattaisi vuosien odottamisen jälkeen tuntea olonsa hieman petetyksi.

VILLE NIEMONEN