Donaire vs Nishioka; Alvarado vs Rios – SISÄLTÄÄ TULOKSET

Carsonissa Kaliforniassa käytiin varhain sunnuntaiaamuna Suomen aikaan innokkaasti odotettu nyrkkeilyilta, jossa Filippiinien Nonito Donaire ja Japanin Toshiaki Nishioka iskivät yhteen ylemmän kääpiösarjan MM-ottelussa. Samassa illassa yhdysvaltalaiset Brandon Rios ja Mike Alvarado kamppailivat paremmuudesta kevyessä välisarjassa. NelonenPro-kanava näyttää kamppailut Suomessa tänä iltana klo 21 alkaen, joten jos haluat säilyttää jännityksen tv-ruudun ääreen, älä lue pitemmälle…

 

”Filipino Flash” Nonito Donairesta on rummutettu nyrkkeilyn seuraavaa supertähteä jo parin vuoden ajan. Puheet saivat jälleen lisää katetta, kun 29-vuotias mestari nujersi vastustajansa, kahdeksan vuotta voittamattomana taivaltaneen ja ylempää kääpiösarjaa komentaneen Nishiokan yhdeksännessä erässä häikäisevän esityksen päätteeksi.  Ottelua sen kaikissa käänteissä hallinnut Donaire otti uransa 30. voiton ja osoitti, ettei hänen menonsa ole hidastumassa myöskään uudessa painoluokassa.

Ottelun avauserä eteni hyvin tunnustelevissa merkeissä. Nishioka pysytteli oikean etukätensä takana piilossa: hän ei selvästikään halunnut antaa tilaisuuksia Donairen pelätyille vastaiskuille. Donaire oli hieman aktiivisempi, mutta hänenkin aloitteensa olivat painitermein ilmaistuna silmänripsiliikkeitä – totiset yritykset säästettiin myöhemmäksi. Toisessa erässä nähtiin jo tutumpi Donaire: filippiiniläinen ampui aggressiivista jabia, tulitti herkkiä iskusarjoja ja nosteli taidokkaita etukäden kohokoukkuja Nishiokan leukaperiin. Hätää Japanin miehellä ei ollut, mutta hänen vastaiskunsa jäivät jatkuvasti lyhyiksi.

Seuraavien kolmen erän aikana Donaire jatkoi elohopeamaista liikehdintäänsä ja napsutteli osumia. Nishioka ei kyennyt vastaamaan tähtinyrkkeilijän nopeuteen, ja hän tuntuikin lähinnä varjelevan itseään ja kyttäilevän paikkoja yksittäisille voimaiskuille. Avonaiseen hyökkäykseen lähteminen olisi merkinnyt nyrkkeilyllistä kamikaze-lentoa, ja toisaalta Donairellakaan ei ollut sellaiselle tarvista. Yleisö protestoi ajoittain dramatiikan puutteen vuoksi, vaikka Donaire antoi kehässä melkoista nyrkkeilynäytöstä.

Kuudennen erän lopulla Donairen etukäden vartalokoukku–kohokoukku-yhdistelmään päättynyt neljän iskun sarja sai Nishiokan istahtamaan Kalifornian kehän kanveesille. Erän loppu iskettiinkin railakasta lähiottelua Donairen hakiessa ratkaisua ja ylpeän mestarin vastatessa samalla mitalla. Kaksi seurannutta erää Donaire tyytyi jälleen kontrolloimaan ottelua poimien kuitenkin muutaman näyttävän osuman. WBC-liiton tunnustamaa titteliä puolustanut Nishioka ei antanut periksi, muttei myöskään löytänyt mitään keinoa filippiiniläisen ylivallan uhkaamiseen.

Yhdeksännessä erässä Nishioka sai viimein ajetuksi Donairen köysiin ja hyökkäsi rohkeasti. Salamana pamahti kuitenkin vastaan Donairen oikean käden vastaisku, ja Nishioka joutui toistamiseen keräilemään kamppeitaan lattialta. Hän nousi vielä ylös, mutta japanilaisen polvet olivat pehmenneet keitetyksi riisiksi ja kehätuomari Raul Caiz Sr astui miesten väliin Donairen aloittaessa uuden hyökkäyksen.

Ottelu ratkesi Donairen ylivoimaiseen fysiikkaan ja ennen kaikkea tämän nopeaan liikkuvuuteen. Hän oli jatkuvasti iskun edellä japanilaista, kykeni valitsemaan hetket, jolloin kävi iskujenvaihtoon, ja piti vastaiskujensa pelotteella Nishiokan puolustuskannalla. Donaire ei juurikaan antautunut suoraviivaiseen lähiotteluun, jossa Nishiokan tarkka ja luja vasen olisi voinut tehdä tuhojaan. Todettava on kuitenkin, että myös Nishioka vaikutti kehässä yllättävän passiiviselta ja neuvottomalta.

Donairen nousu maailman kuumimpien nyrkkeilijöiden joukkoon aivan Manny Pacquiaon ja Floyd Mayweatherin kannoille nähtiin pari vuotta sitten. Rakettimainen kiito huipentui toisen erän tyrmäysvoittoon Fernando Montielista alkuvuoden 2011 suurottelussa. Tämän jälkeen Donaire joutui kuitenkin kamppailemaan täydet erät kolmessa viimeisimmässä ottelussaan ja näytti kehässä ajoittain haluttomalta ja tehottomaltakin. Uutta virtaa saadakseen Donaire ilmeisesti tarvitsi vastustajan, joka kykeni ennakolta todella uhkaamaan hänen voittoaan, ja urallaan 11 kertaa WBC-liiton tunnustamissa mestaruusotteluissa esiintynyt Nishioka täytti tuon vaatimuksen erinomaisesti. Sunnuntaina kehässä nähtiinkin jälleen kauan kaivattu nopea, näyttävä ja brutaali filippiiniläismestari.

Jos oli pääottelu nyrkkeilytaidon juhlaa, niin esiotteluna käyty ylemmän kevytsarjan Alvarado vs Rios oli vuorostaan ylistyslaulu lyömisen ihanuudelle. Kaksi iskujenvaihdossa viihtyvää amerikkalaista ruuvasivat lapikkaansa lattiaan ja kävivät armotonta koukkusotaa voittamattomien mestaruudentavoittelijoiden energialla ja itseluottamuksella. ”I know you fuckin’ love this”, totesi Riosin valmentaja hyväntuuliselle suojatilleen ensimmäisellä erätauolla pukien sanoiksi myös yleisön mietteet.

Erän toisensa jälkeen miehet antoivat iskun iskusta eikä kumpikaan onnistunut saamaan toisestaan selkeää yliotetta. Alvardo oli ehkä aavistuksen työteliäämpi ja vaikutti iskuissaan rennommalta, kun taas Riosin koukut osuivat tarkemmin ja pienemmässä tilassa. Miehet kohauttelivat yleisöä vuoron perään heilauttelemalla toisiaan painavilla osumilla.

Ottelussa lennätettiin kinnasta siinä määrin, että katsojakin turtui jatkuviin osumiin, jolloin äkillinen loppuratkaisu tuli suorastaan yllätyksenä. Kuudennen erän alussa Rios vaikutti miehistä väsyneemmältä, mutta päätti kolmeminuuttisen hyvään hyökkäykseen. Seitsemännessä energisesti tauolta tullut Rios täräytti oikeallaan Alvaradon köysiin, ja sitä seuranneet kaksi oikeaa ja vasenta pakottivat kehätuomari Pat Russelin puuttumaan tapahtumiin ja julistamaan kamppailun päättyneeksi. Ottelussa kevyeen välisarjaan noussut, kevytsarjassa mestariksi aiemmin ehtinyt Rios otti uransa 31. voiton yhden ratkaisemattoman seuraksi. Alvaradon voittosarakkeessa on 33 merkintää nyt tulleen avaustappion lisäksi.