Boxing Night Olavinlinna Ennakko

Hienoksi elokuiseksi perinteeksi muodostuneessa Olavinlinna Boxing Night -tapahtumassa nähdään tänä vuonna Suomen parhaat miesnyrkkeilijät niin ammattilais- kuin olympiatyylinkin osalta. Kaksinkertaiset Euroopan mestarit Edis Tatli ja Robert Helenius huipentavat ammattilaiskattauksen, jonka ottelut vaikuttavat ennakkoasetelmiltaan vauhdikkailta, joskin perin yksipuolisilta. Kolmieräisten puolella taisto on selvästi tasaisempaa.

 

Kevyen sarjan EM-ottelu 12 erää. Edis Tatli 30–2 (10) vs Frank Urquiaga 12–0 (1)

Edis Tatli puolustaa ensimmäistä kertaa kevyen sarjan EM-vyötä, jonka hän valtasi itselleen takaisin viime joulukuussa Francisco Pateralta. Tatlin ensimmäinen mestaruuskausi ehti kolmen puolustuksen mittaiseksi ennen Pateran aiheuttamaa yllätystappiota. Yhteensä seitsemänteen EM-otteluunsa suomalaismestari saa vastaansa varamiehenä kehään nousevan EBU:n haastajalistan yhdeksikön, Espanjan Frank Urquiagan.

31-vuotias perulaislähtöinen Urquiaga on vasta kolme vuotta ammattilaisena taivaltanut, kaikki kaksitoista vastustajaansa voittanut mutta vain yhden tyrmännyt tuntemattomuus.  Ennen lauantaita Urquiaga on otellut vain kotimaassaan ja pisimmillään kahdeksanteen erään. Huhtikuussa hän löi uransa parhaan voiton kukistaessaan enemmistötuomiolla höyhensarjan hyvätasoisen Vjatseslav Gusevin.

Personal trainerin töitä paiskiva Urquiaga on tunnollinen ja työteliäs nyrkkeilijä, joka ei kaihda iskujenvaihtotilanteita ja pystyy pitkiin ja tasapainoisiin iskusarjoihin. Kovin nopea hän ei kuitenkaan ole eikä ottelutilaston perusteella espanjalaisen iskuissa ole juurikaan vaaraelementtiä.

Nyrkkeilyssä voi tapahtua monenlaista ja tappiottomien ottelijoiden potentiaali voi aina yllättää, mutta totuuden nimissä on sanottava, ettei Tatlilla pitäisi olla kamppailussa vaikeuksia. Lopputulosta mielenkiintoisempaa onkin, pystyykö Tatli esittämään kehässä samanlaista aktiivista ja päättäväistä isännän otetta, jolla hän dominoi Pateraa joulukuussa. Se tietäisi hyvää tulevien ja kovempien otteluiden varalle, joiden aika – toivottavasti – on jo lähitulevaisuudessa.

 

Raskassarja 6 erää Robert Helenius 26-2 (16) vs Juri Bihautsou 10-16-3 (5)

Bihautsoun ja käsivammasta kärsineen Heleniuksen ensimmäinen kahdeksaneräinen kamppailu maaliskuussa päättyi suomalaisen virheelliseen pistevoittoon. Olavinlinnassa erämäärä on tiivistetty kuuteen, ja raporttien mukaan Heleniuksen työkalu on jälleen kunnossa, joten kamppailun käsikirjoituksen voi olettaa olevan toinen kuin viimeksi.

Alemman raskaansarjan ottelijana Bihautsoun ei missään nimessä pitäisi olla uhka massiivisen suomalaisen voitolle. Valkovenäläinen kärsi viimeisimmässä ottelussaan toukokuussa tyrmäystappion, ja edellistä Helenius-ottelua edeltäneistä kymmenestä kamppailustaan hän oli voittanut ainoastaan kaksi. Bihautsoun vahvuuksina kehissä ovat hyvä vauhdinpito ja luja leuka – ennen toukokuun takaiskua hänet oli viimeksi lyöty keskeytyskuntoon 2012 raskaassa sarjassa. Välissä hän ehti seistä täydet erät muun muassa huippunimi Maksim Vlasovin kanssa, joka vertailun vuoksi mainittuna nitisti suomalaisille kivuliaan tutun Tamas Lödin kahdessa erässä.

Oletettavaa on, että Robert Helenius palauttaa kehässä normaalin päiväjärjestyksen joko piste- tai keskeytysvoiton myötä ennen kaikkea fysiikkaetunsa turvin. Bihautsoun mahdollinen lyöminen ei vielä kerro suomalaisen iskukyvystä suurempien otteluiden varalle, mutta vertailu maaliskuun kamppailuun tuo koitokseen mielenkiintoa ja toiveissa on, että ahvenanmaalaiselta nähdään kelpo vauhdinpitoa ja edellisotteluita terävämpää jabin käyttöä.

 

Ylempi kääpiösarja 8 erää Jose Sanchez 8-0-1 (5) vs Jose Hernandez 4-26-1 (3)

Pääkaupunkiseudulle Andalusiasta kotiutunut Jose Antonio Sanchez Romero on jo parin vuoden ajan viihdyttänyt suomalaisia nyrkkeilyn ystäviä vauhdikkaana esiottelijana. Vastaavanlainen rooli on tarjolla nytkin, joskin vastakkaiseen kulmaan kapuava kaima vaikuttaa heppoiselta. Nicaraguasta lähtöisin oleva Hernandez on nyrkkeillyt jo tänä vuonna peräti 11 kertaa, aina häviten.

 

Välisarja 6 erää Oskari Metz 7-0 (3) vs Miguel Aguilar 11-45-1 (5)

Sanchezin vastustajana nähtävä Hernandez on koonnut vakuuttavan listan tappioita, mutta Oskari Metziä vastaan nouseva Nicaraguan Miguel Aguilar on tässä lajissa vielä eri luokkaa. Barcelonassa asuva 31-vuotias on taivaltanut kolmen vuoden aikana hämmästyttävät 33 ottelua ilman voittoa ja vain kerran hän on selvinnyt ratkaisemattomalla näistä kehäesiintymisistä. Aguilarin kunniaksi on kuitenkin sanottava, että tyrmäystappioiden lukema ei ole erityisen ruma, ja räväkkäotteinen Metz saa varmasti huhkia tosissaan, jos aikoo napata voiton ennen täysiä eriä.

 

Välisarja 4 erää Nordeen Touree 7-2 (5) vs Isaac Benitez 0-3-1

Kulttityrmääjän mainetta kantava Togon Tornado Touree on tähän mennessä kärsinyt uransa molemmat tappiot nimenomaan Savonlinnan kehässä. Nyt hän tavoittelee voittokantaan nousua veteraani-ikäistä mutta kokematonta espanjalaista Isaac Benitezia vastaan. Jos Touree palaa parin vuoden ottelutauoltaan vähääkään ennallaan, nähtävää pitäisi riittää koko ottelun ajaksi, mutta tuon ajan pituus on arvoitus.

 

Olympiatyylin nyrkkeilyn puolella kehässä nähdään neljä hallitsevaa Suomen mestaria, kun Muhammad Abdilrasoon, Krenar Aliu, Arslan Khataev ja Ilari Kujala käyvät esittelemässä osaamistaan illan alkajaisiksi. Normaalia painoluokkaansa ylempänä otteleva Abdilrasoon saa lujan haasteen vuoden 2017 SM-kultamitalisti Santeri Laineesta, kun taas muiden suomalaistähtien laadukkailta vaikuttavat vastustajat tulevat Saksasta.

Illan näyttää IS-TV

JANNE ROMPPAINEN