Boxing.Fi:n ennakkokatsaus: Harper suosikkina titteliotteluun

Boxing.Fi:n Janne Romppainen ja Miika Forsström kirjoittivat viime hetkillä mietteensä tänään Sheffieldissä käytävästä Eva Wahlströmin ja Terri Harperin välisestä titteliottelusta. Molemmat povaavat nuoren englantilaisen voittoa.

Suomalaisen nyrkkeilyn kestotähti Eva Wahlström jatkaa kovien ulkomaan kehien kierrostaan suunnaten tällä kerralla Ison-Britannian Sheffieldiin lauantai-illaksi. Vastaansa Matchroom-tallin tapahtumassa suomalaisveteraani saa kotikehän tappiottoman lupauksen Terri Harperin. Panoksena kamppailussa ovat suomalaisen kauan hallinnoima WBC-titteli sekä Harperin hallussa oleva IBO-mestaruus.

Wahlströmin edelliset vieraskehäottelut Yhdysvalloissa viime vuoden puolelta tuottivat tappion ja ratkaisemattoman, ja homma ei ole ainakaan helpottumaan päin myöskään saarivaltakunnassa. 23-vuotias Terri Harper on suomalaista kuusitoista vuotta nuorempi ja on ehtinyt koota ammattilaisena ottelulistan 9–0 (5). Kotimaassaan Harperista rummutetaan kovasti naisnyrkkeilyn seuraavaa supertähteä. Sen manttelin kantamiseen nuorella britillä vielä riittää todistettavaa, mutta ennakkopuheissa hän on ilmoittanut yksiselitteisesti pyrkivänsä keskeytysvoittoon uransa toistaiseksi kovimmassa paikassa.

Nyrkkeilyssä, jos missä urheilulajissa, ero koti- ja vieraskehien välillä on erityisen merkittävä. Lainkaan 23-1-2 (3) -listaisen Wahlströmin huikeaa uraa väheksymättä voidaan todeta, että hän on päässyt hyötymään uransa varrella asetelmasta, jossa viime vuoden otteluitaan lukuun ottamatta hän on saanut nyrkkeillä Suomessa. Kotikehässä tasaiset kahden minuutin erät kirjautuvat verrattomasti helpommin paikallisen suosikin voitoksi, mikä on sopinut täydellisesti Wahlströmin tarkkaan pistenyrkkeilysapluunaan. Nyt vieraskehässä taisteltaessa erävoitot on otettava selkeinä, ja se pakottaa suomalaisen pois parhaalta osaamisalueeltaan – suoraan aktiivisen ja kovakintaisen Harperin parhaille apajille.

Wahlströmillä on yllin kyllin kokemusta, hän on ikävuosistaan huolimatta aina huippukuntoinen ja lisäksi suomalaisen kipukynnys on korkea. Näillä avuilla hän voi ainakin tuottaa Harperille rankan iltapuhteen, mutta suomalaisvoitto on todella kiven takana. Tyrmäystä Wahlström ei ole lyönyt yli kahdeksaan vuoteen ja pistevoiton sieppaaminen brittikehistä olisi temppu, jollaiseen suomalaiset eivät liian useasti ole
pystyneet koko lajihistoriassa.

Janne Romppainen

Eva Wahlström, 39, ja Terri Harper, 23, ovat eri  aikakauden ottelijoita ja Sheffieldissä nähdäänkin perinteinen crossroads-fight, jossa nuoren lupauksen kyvyt testataan vanhalla menenestyjällä. Selkeä valtaosa näistä otteluista päättyy nuoremman voittoon ja se on ennakkoastelma tälläkin kertaa.

Naisten ammattinyrkkeily on valtavan muutoksen kynnyksellä. Muutoksen taustalla on se että kun naisten nyrkkeilystä tuli olympialaji 2012 Lontooseen, niin valtiot alkoivat  sijoittamaan varoja naisten olympiatyylin nyrkkeilyyn. Naiset pystyivät valmentautua ammattimaisesti ja tyttöjen nyrkkeilyyn satsattiin resursseja.

Naisten ammattinyrkkeilyskene pysyi pitkään aikuis-iällä lajin harrastamisen aloittaneiden kenttänä ja kun tittelien määrä suhteutettuna harrastajamäärään oli valtaisa, niin lähes jokaiselle riittävät taustajoukot omaavalle kelpo iskijälle riitti oma vyö. Rion 2016 olympialaisten jälkeen iso määrä ammattimaisesti vuosia valtioiden tukemana harjoitelleita naisia siirtyi ammattilaisiksi, kun eri maiden olympiakomiteat siirsivät satsauksensa nuoriin, junioreina aloittaneisiin olympiatoivoihin. Nyt nämä entiset olympiatyylin huiput ovat alkaneet ottaa yli naisten ammattinyrkkeilymaailmaa.

Terri Harper osoitti lahjoja voittamalla 2012 B-tyttöjen EM-hopeaa. Tämän jälkeen hän kuitenkin menetti motivaationsa, eikä lähtenyt tavoittelemaan olympiamenestystä. Hän palasi kilpailemaan vasta 2017, jolloin hänelle tarjottiin mahdollisuutta ammattilaiseksi siirtymiseen.

Ilman kypärää Harper iski vakuuttavasti voitosta voittoon osoittaen poikkeuksellista iskutehoa. Viime vuonna Harper sai mahdollisuuden mullistaa uransa supertähteyteen, kun hän sai sopimuksen jättipromoottori Matchroomin kanssa. Heti ensimmäisessä Matchroom-ottelussaan Harper pääsi osoittamaan kykynsä, kun hän kukisti kovan Viviane Odenaufin pistein 99-91, 99-92 ja 97-93. 

Erinomaisesta päänahastaan huolimatta Harper oli tyytymätön suoritukseensa ja on kertonut haluavansa todella loistaa toiseksi Matchroom-vastustajaksi valikoitua Eva Wahlströmiä vastaan. Harper on puhunut myös tyrmäysvoitosta ja sellaista hän lähteneekin hakemaan.

Pitkänhuiskeaa englantilaista selvästi lyhyemmällä Wahlströmillä lienee kaksi mahdollista taktiikkaa yrittää yllätysvoittoa. Hän yrittänee ensin kukistaa Harperin itselleen tyypillisellä “reaktio-pelillä” ja jos tämä ei toimi, niin sitten Wahlström yrittänee tuoreen valmentajansa Risto Juvosen opeilla puskea lähelle iskusarjoilla.

Harperin taustajoukot ovat varmastikin laskeneet että heidän suojattinsa on pidempänä ja 16-vuotta nuorempana Wahlströmiä edellä reaktionopeudessa ja että kun Viviane Odenaufkaan ei “kävellyt Harperista yli”, niin siihen ei Wahlströmkään kykene. Tänään illalla Viaplayn näyttämässä tapahtumassa nähdään onko Matchroom tehnyt arviointivirheen. Valitettavasti täytyy kirjoittaa että tuskin on.

Miika Forsström

Book vs. DeLuca -ilta Eva Wahström vs. Terri Harper -otteluineen on Suomessa katsottavissa yksinoikeudella Viaplayssa. Ottelun selostavat Jani Rajalin ja Amin Asikainen. Katso lisää.