Anthony Joshua löi Klitshkon – Ja minkä ottelun jälkeen!

Ison-Britannian Anthony Joshua kruunasi rakettimaisen nousunsa raskaansarjan huipulle iskemällä kehälegenda Vladimir Klitshkon keskeytyskuntoon yhdennessätoista erässä. Väistyvän mestarin uljas taistelu oli kuitenkin se, joka jättää kamppailun historiaan raskaansarjan suurimpien kamppailujen joukkoon.

Miesten ottelutyylien ja persoonien ero kävi ilmi jo kehääntulojen aikana, kun gladiaattorit marssivat 90 000 katsojan silmien ja kameroiden porotukseen Wembleyn legendaariselle areenalle. Lähes puolentoista vuosikymmenen tauon jälkeen haastajana kehään noussut Klitshko tuijotti eteensä liki hypnoottisessa transsissa, kun taas kotikehän sankari haki olemukseensa Usain Boltmaista rentoutta.

Ensimmäinen yllätys tarjoiltiin jo avauserässä: äärimmäisestä varovaisuudesta tunnettu Klitshko otti aloitteet ensi hetkillä ja lähti valehyökkäysten kautta painostamaan Joshuaa taaksepäin kaikkien odotusten vastaisesti. Avaussäkeistö oli äärimmäisen tasainen ja tarkka. Toisessa erässä Klitshko naulasi aggressiivisen oikean suoran Joshuan poskelle avaussekunneilla ja vei muuten niukan erän nimiinsä.

Kolmannen erän alkuun sotapilli parkaisi ensimmäisen kerran, kun Joshua lähti hakemaan koukuillaan ratkaisua. Hän ei saanut puhtaita osumia, mutta hetken näytti siltä, että takavuosina nähty paniikki hiipisi Klitshkon olemukseen. Ukrainalainen ei kuitenkaan suostunut sitomaan vaan nousi pian päkiöilleen, joilla pysytteli suurimman osan koko ottelusta. Neljännen alkuun Klitshko tuli jälleen räväkästi ja kenties vei erän avausrynnäköllään.

Ensimmäisen kolmanneksen jälkeen ottelu oli hyvin tasan. Joshua vaikutti miehistä räjähtävämmältä, mutta Klitshko torjui hänen iskujaan mestarillisesti käsivarsillaan ja pysyi jatkuvasti hämmästyttävän kevyessä liikkeessä 41-vuotiaaksi veteraaniksi. Paine kattilassa oli kuitenkin vasta nousemassa.

Viidennen erän alkusekunneilla Joshua syötti Klitshkolle tämän omaa lääkettä: britti aloitti vuorostaan vimmaisella rynnäköllä, rouhaisi Klitshkon silmäkulman tohjoksi ja iski tämän kanveesille. Kamppailu näytti jo ratkeavan, kun Joshua painosti hillittömästi jaloilleen kömpinyttä Klitshkoa, mutta kesken rynnistyksen hän juoksi pahki Klitshkon oikeaan. Wembley kiehui helvetinpatana, kun erän loppupuolella Klitshko rusikoi vuorostaan vastaiskusta uuvahtanutta Joshuaa, joka hoippui tyrmäyksen partaalla. Viides erä kohoaa historian parhaiden kolmeminuuttisten joukkoon – korkealle.

Kuudennessa erässä ottelu tuntui vuorostaan saavan ratkaisevan käänteen, kun Klitshkon muulinpotkumainen oikea paiskasi Joshuan lattiaan ensimmäistä kertaa brittitähden uralla. Joshua nousi hoippuen, mutta erän lopun ajan loppu roikkui ilmassa Klitshkon myllyttäessä. Entinen mestari ei kuitenkaan hakenut ratkaisua riskillä – ja se saattoi maksaa hänelle lopulta ottelun.

Erät seitsemännestä yhdeksänteen Klitshko hallitsi ottelua ikiluotettavalla ja tarkalla vasemmalla suorallaan. Ruudinkatku hälveni hidasvauhtisten erien aikana molempien vetäessä henkeä. Joshua ei saanut paljoakaan aikaan, mutta pääsi kokoamaan voimiaan, ja yhdeksännessä toviksi vaiennut Wembley alkoi jälleen laulaa hänelle kannustustaan. Juoni oli jälleen saamassa uuden käänteen.

Kymmenes erä oli tasainen. Joshua teki sen alussa pitkästä aikaa suoraviivaisemman hyökkäyksen, ja ensimmäistä kertaa koko ottelussa Klitshko joutui turvautumaan toistuvammin sitomiseen.  Klitshkon nyrkkeily pysyi kuitenkin hyvin kasassa ja hänen pistejohtonsa vaikutti TV:n välityksellä selvältä, vaikka pistetuomareista kahden papereissa Joshua johti niukasti.

Anthony Joshua ei ole kuitenkaan ammattilaisena jättänyt kamppailuitaan pistetuomareiden varaan eikä tehnyt niin nytkään. Yhdennentoista erän alkuun hän tuli jälleen kuin ryöppyävä koski, horjutti Klitshkoa ja lopulta rusikoi tämän kanveesiin räppäämällä kaamean kohokoukun. Klitshko nousi vielä jaloilleen, nousi toisestakin lattiaanlyönnistä, mutta lopulta kehätuomari David Fields astui miesten väliin ja julisti teknisen tyrmäyksen.

Taiston jälkeen Joshua kiitti yleisöä ja jakoi vuolasta tunnustusta myös Klitshkolle ja vaati ensimmäisenä kehään maanmiestään Tyson Furya. Klitshko tunnusti vastustajansa paremmuuden ja totesi kertovansa uransa jatkosta vasta tutkittuaan ”mikä hitto oli mennyt vikaan.” Monesti yleisön buuauksia kuuntelemaan joutunut ex-mestari sai asiantuntevalta kansalta myrskyisät suosionosoitukset. Kaikkiaan ottelu oli loistelias, ainakin tuoreeltaan sen voisi nostaa Riddick Bowen ja Evander Holyfieldin tai Larry Holmesin ja Ken Nortonin välisten legendaaristen otatusten rinnalle.

Joshua oli ehkä sittenkin miehistä nälkäisempi kaivautumalla väkisin esiin tappion kidasta, kun Klitshko ei kaikin voimin tarttunut hänelle auenneeseen tilaisuuteen. Joshua esitteli kamppailussa suuren mestarin sielua ja iskuvoimaa. Valmis paketti hän ei nyrkkeilijänä ole: ex-mestarin osaaminen oli vähällä riisua hänet aseista, mutta sarjan kärkinimen asemasta hän kamppailee vahvasti ja lähtisi ennakkosuosikkina kehään esimerkiksi Deontay Wilderia vastaan.

Vladimir Klitshko taas tarjoili yleisölle ikimuistoisen näytelmän juuri niillä aseilla, joita moni epäilijä uskoi häneltä puuttuvan. Robottimaiseksi tylsimykseksi syytetty mestari otteli aggressiivisesti, jysäytteli tyrmäyslyöntejä ja taisteli leijonan lailla itsensä nyrkkeily-yleisön sydämiin.