Andy Ruiz Jr pudotti nyrkkeilypommin

Kalifornialainen Andy Ruiz Jr. järjesteli vuoden ja ehkäpä koko vuosikymmenen nyrkkeilysensaation kukistamalla lajin supertähden, Ison-Britannian olympiavoittaja Anthony Joshuan teknisellä tyrmäyksellä seitsemännessä erässä New Yorkin Madison Square Gardenissa. Ruizin vakuuttava voitto pamautti samalla raskaansarjan maailmanjärjestyksen kerralla uusiksi.

Ruizille ei ottelun alla annettu juurikaan voiton mahdollisuuksia, olihan hän noussut puntarillekin painavampana kuin koskaan, mikä vaikutti kielivän heikosta harjoitusmotivaatiosta. Myös ottelun ensi hetket lupailivat mestarille suhteellisen helppoa iltapuhdetta, kun hän kahden tunnustelevan erän jälkeen pudotti Ruizin luvunottoon kolmannessa erässä.

Hieman samaan tapaan kuin ottelussa Vladimir Klitshkon kanssa Joshua lähti ahnaasti hakemaan ratkaisua. Ankarasti vastaan kamppailleen Ruizin vasen koukku lävähti kuitenkin mestarin ohimolle, ja Joshua joutui vuorostaan luvunottoon. Ruiz iski britin kanveesiin vielä uudestaankin ennen erän loppua, ja lopulta kellon sointi saapui Johsuan kannalta sopivasti.

Seuraavissa erissä meno hieman rauhoittui, mutta Joshua ei päässyt enää tilanteen herraksi. Ruiz otti tilanteen rauhallisesti odotellen vastaiskupaikkoja, mutta kun haastaja lähti hyökkäämään, kävi selväksi, ettei Joshua kyennyt vastaamaan hänen nopeisiin nyrkkeihinsä. Seitsemännessä erässä Ruiz täräytti Joshuan vielä kahdesti lattiaan, kunnes kehätuomari Michael Griffinin oli julistettava kamppailu päättyneeksi.

Tuloksen myötä raskaansarjan asetelmat menivät uuteen jakoon. Joshuan promoottori Eddie Hearn julisti saman tien kamppailun tauottua, että tästä kamppailusta otettaisiin uusinta, jonka jälkeen katsotaan, kuka on kuka. Illan aiemmissa otteluissa ylemmän raskaansarjan Callum Smith murskasi Hassan N’Damin kevyesti kolmessa erässä, ja Katie Taylor puolestaan otti niukan ja sangen kyseenalaisen pistevoiton Delfine Persoonista.

Ruizin voitto vertautuu raskaansarjan lajihistorian suurimpiin yllätystuloksiin, James Braddockin voittoon Max Baerista, Leon Spinksin yllätykseen Muhammad Alia vastaan ja Buster Douglasin Mike Tysonille järjestämään löylytykseen. Vaikka nyrkkeilypuritaanien mielestä Joshua ei ollut vielä todellinen maailmanmestari nykyisen liittosekamelskan keskellä, yleisesti häntä sellaisena pidettiin, ja tankkimaisen Ruizin nimi tulee piirtymään lajin historian lehdille ikipäiväksi.

Järistyksen jälkeen ajatuksiaan kokoilevat nyrkkeilykommentaattorit joutuvat nyt pohdiskelemaan, mistä ottelun lopputulos lopulta kertoo. Oliko Andy Ruiz paljon parempi kuin ounasteltiin, tuijoteltiinko sittenkin liikaa hänen ulkomuotoaan ja jätettiin ammattitaito huomiotta? Ruiz oli kuitenkin aiemmin hävinnyt Joseph Parkerille, jonka Joshua oli vuorostaan kukistanut selvästi, joten tuskin Ruizkaan aivan eri maailmasta nyrkkeilyllisiltä kyvyiltään on.

Onko Joshua ollut raskaasti ylimainostettu? Hän on lyönyt kuusi top-10 haastajaa, mutta näistä vain ikääntynyt Vladimir Klitshko oli otteluhetkellä aivan terävintä huippua, ja hänen kanssaan Joshuan häviö oli hyvin lähellä. Ruiz-tappio saattoi paljastaa sen, että oireet heikkouksista, joita Joshuan tekemisessä nähtiin otteluissa Dillian Whytea ja Aleksander Povetkinia vastaan, olivatkin luultua suurempia. Joshuan iskunkestävyys oli vaikeuksissa Whyten kanssa ja Povetkinin nopeat nyrkit puhkoivat hänen suojaustaan: Ruiz iski täsmälleen samoihin kipukohtiin.

Kolmas vaihtoehto on, että kamppailu osoittautuu yksittäiseksi yllätystulokseksi, jollaiset ovat aina kuuluneet nyrkkeilyyn etenkin raskaan sarjan osalta. Kamppailu oli Joshualla hyvin hallinnassa ennen kuin hän juoksi pahki Ruizin iskuun, mistä ei enää kunnolla toipunut. Raskaansarjan suurista mestareista Joe Louis hävisi pahanpäiväisesti Max Schmelingille ennen mestaruuskauttaan, Lennox Lewis romahti pikatappioon Oliver McCallia vastaan, Corrie Sanders luuti Vladimir Klitshkolla lattiaa ja Evander Holyfield tarvitsi kehätuomarin apua välttyäkseen samalta kohtalolta tusinamies Bert Cooperin kourissa. Aika näyttää, noudattaako Joshuan uran kulku lajilegendojen polkua, vai katkesiko hänen nousukiitonsa pysyvästi. Liian pikaisiin johtopäätöksiin ei ole syytä kiiruhtaa yllätyksenkään hetkellä.

Ottelu muistutti jälleen kerran ainakin siitä, että nyrkkeilyssä ei ole superihmisiä. Lajin omaleimainen kiehtovuus, jossa yksittäinen, silmänräpäyksen kestävä hetki voi muuttaa koko lajihistorian kaikista aiemmista tapahtumista riippumatta, on aina läsnä.  Tällä kertaa tuon hetken herra oli Andy Ruiz Junior.