58 vastustajaa, 54 tyrmäystä – Wilder ja Inoue lyövät löylyä lauantaina

Jos maailman nyrkkeilijät laitettaisiin paremmuusjärjestykseen tyrmäysvoiman mukaan, sekä Deontay Wilder että Naoya Inoue kuuluisivat ilman muuta keskusteluun tämän hetken ykkösnimen asemasta. Sekä raskaansarjan kehissä kauhua kylvävä Wilder että kääpiösarjassa jylläävä japanilainen nähdään tositoimessa monen muun huippunimen tavoin viikonloppuna, kun hitaasti käynnistynyt nyrkkeilyvuosi 2019 alkaa vihdoin ottaa toden teolla kierroksia.

Raskaansarjan kolmen kuninkaan osalta vuoden avaa Deontay Wilder: Anthony Joshuan ja Tyson Furyn vastaukset saadaan kuuluville kuukauden sisällä. Brooklynissa käytävässä illassa Wilder saa vastaansa maanmiehensä, Kaliforniasta ponnistavan Dominic Breazealen.

Breazealen ottelulista on näyttävä 20–1 (18), ja hänen nimensä on esiintynyt myös The Ring -lehden listoilla, tosin tällä hetkellä amerikkalaisjulkaisu ei rankkaa 201-senttistä kolossia kärkihaastajien luokkaan. Breazealen ainoa todellinen huippuvastustaja tähän mennessä on ollut Joshua, joka kolme vuotta sitten kukisti yhdysvaltalaisen helponlaisesti seitsemännessä erässä. Viimeisimmät kolme otteluaan Breazeale on käynyt voitokkaasti.

Deontay Wilderin urarekordi on tyly 40-0-1 (39), mikä kertookin hänestä jotakuinkin kaiken. Wilder on otellut aktiivisesti, ei läheskään aina huippumiehiä vastaan, mutta hänen kaatovoimansa on posketon. Wilderin puolustusnyrkkeily on ajoittain kulmikasta, mutta vastaisku-uhan vuoksi häntä vastaan hyökkääminen on äärimmäisen riskaabelia, mikä jo itsessään suojelee Wilderin leukaperiä. Ottelun alla Wilder on käyttänyt tavaramerkikseen muodostunutta kovaa kieltä pelotellen vastustajaansa hengenlähdöllä.

Breazealen kokoisella mörssärillä on potentiaalia tyrmätä kenet tahansa, eikä hänen voittonsa mitenkään mahdoton yllätys olisi: haastajan voittokertoimet liikkuvat kansainvälisissä vedonlyöntiyhtiöissä kuuden tuntumassa. Todennäköistä kuitenkin on, että Wilderin selvä etu nopeudessa on ratkaiseva, ja verkkaisesti liikkuva Breazeale tarjoaa oivan, massiivisen maalin hänen parhaille laakeilleen, jotka päättänevät ottelun ennen pitkää. Wilderin esiottelijana nähdään höyhensarjan salamanyrkki, vain Vasil Lomatsenkolle hävinnyt Gary Russell Jr., jonka ura on viime aikoina junnannut paikallaan.

Raskaansarjan kaatovoimaa nähdään lauantaina myös Isossa-Britanniassa Stevenagen kaupungissa. Kankea mutta niin ikään lujaa lyövä olympiahopeamitalisti Joe Joyce saa vastaansa veteraani Aleksander Ustinovin, jonka nykyisenä roolina lienee lähinnä kaatua raskaasti ja korkealta. Stevenagen illan varsinaisessa pääottelussa tappioton keskisarjan kolmoshaastaja Billy Joe Saunders esittäytyy ylemmässä keskisarjassa.

WBSS2 etenee kohti ratkaisuja

Vielä mielenkiintoisempi ilta saarivaltakunnassa nähdään Skotlannin Glasgow’ssa, jossa hanskataan World Boxing Super Series 2 -turnauksen välieriä kahdessa painoluokassa. Illan pääottelussa maan tuore sankarinyrkki Josh Taylor tavoittelee finaalipaikkaa Valko-Venäjän Ivan Barantshukin kustannuksella kevyen välisarjan painoissa.

Taylor, 14–0 (12) on kohonnut pikatahdissa kohti nyrkkeilymaailman kärkeä, ja The Ring listaakin hänet nykyisin jo painoluokkansa kakkosnimeksi maailmassa. Niukasta ottelumäärästä huolimatta 28-vuotiaan entisen Kansanyhteisön mestarin nyrkkeihin ovat joutuneet nöyrtymään jo Ohara Daviesin, Viktor Postolin ja turnauksen avauskierroksella Ryan Martinin kaltaiset tekijät.

Nopeanyrkkisenä ja aggressiivisena vasurina Taylor muistuttaa tyylillisesti jossain määrin Ukrainan Vasil Lomatsenkoa, vaikka skotilla vielä matkaa tämän meriitteihin onkin. Tiukan koetinkiven tuolla taipaleella hän tulee kohtaamaan jo lauantaina: Miamissa nykyisin asuva Ivan Barantshuk on The Ring -lehden haastajalistan vitonen ja saa otteluun valmistautuessaan apua mestarivalmentaja Freddie Roachilta. Ensimmäisellä kierroksella valkovenäläinen tiputti jatkosta Ruotsin toivon Anthony Yigitin.

Taylor on ottelun suosikki huipputasoilla hieman pehmeää Barantshukia vastaan. Voittajaa odottaa finaalissa turnauksen ykkössuosikki, houstonilaistyrmääjä Regis Prograis.

Iltaman toisessa pääottelussa paremmuudestaan mittelevät kääpiösarjan tappiottomat Emmanuel Rodriguez ja Naoya Inoue, joilla on haussa niin ikään turnauksen finaalipaikka. Loppuotteluvastustajaksi kamppailun voittaja saa Filippiinien veteraani Nonito Donairen.

Puerto Ricon Rodriguez, 26, on nopeasti tikkaava ja teknisesti taitava ottelija, joka on kerännyt hienon listan 19–0 (12). Rodriguez säväytti vuosi sitten pyörittelemällä leikittelevän helpon voiton Paul Butlerista, ja turnauksen avauskierroksella hän ansaitsi välieräpaikan hajaäänituomiolla Jason Moloneyta vastaan. The Ring listaa tyylitaiturin kääpiösarjan haastajalistan kolmoseksi.

Lahjakkaan Rodriguezin finaalitiellä on kuitenkin tukko, joka varsin monen mielestä kuuluu maailman kolmen parhaan nyrkkeilijän joukkoon kaikki sarjat mukaan lukien. Japanin Naoya ”Monster” Inoue lähti liikkeelle vuosikymmenen alkupuolella alemmasta kärpässarjasta, ja on vuosien ja voimien karttuessa tehnyt hakkelusta kaikesta tielleen osuvasta. Täysiaikaiseen otteluun Inoue on joutunut tyytymään viimeksi kolme vuotta sitten, ja kaksi edellistä huippuvastustajaa selvisivät hänen kanssaan kolme minuuttia – yhteensä. The Ring -lehden pound-for-pound-listalla hän komeilee seitsemäntenä.

Iskujenvaihto Inouen kanssa vaikuttaa lähtökohtaisesti tuhoon tuomitulta idealta, joten Rodriquezin parhaaksi mahdollisuudeksi vaikuttaisi jäävän luottaminen nopeisiin jalkoihin. Sellaiset Puerto Ricon mieheltä myös löytyvät, joten hänellä on hyvä mahdollisuus tehdä kiinnostava ja korkeatasoinen ottelu. Vaikeaa on kuitenkaan uskoa, että Inouen lukemia 17–0 (15) osoittava rekordi tahriintuisi lauantainakaan.