Ennakko: Whyte – Parker

Anthony Joshuan seuraavaan MM-otteluun on vielä pari kuukautta aikaa, mutta jo huomenna lauantaina Greenwichin O2 Areenalla nähdään erittäin kiinnostava ja ruudinkatkuinen raskaansarjan otatus. Urallaan vain Joshualle hävinneet kärkikymmenikön haastajat Dillian Whyte ja Joseph Parker iskevät yhteen valitettavan vähälle ennakkohuomiolle jääneessä kamppailussa. Varmaa nimittäin on, että lauantai-iltana kehä on kiinasta sakeanaan eikä kumpikaan kamppailija suostu hevillä ottamaan taka-askeleita.

Ison-Britannian Dillian Whyte, 30, on paukuttanut urallaan listalukemat 23–1 (17) ja komeilee tällä hetkellä The Ring-lehden rankingeissa kuudentena. Jamaikalaissyntyinen lihaskimppu harrasti nuorempana sekä potkunyrkkeilyä että vapaaottelua ja kävi kamppailutaustaansa penseästi suhtautuneen brittien amatööriliiton kanssa tulleiden kahnausten kanssa vain kuusi paitanyrkkeilyottelua. Näistä ensimmäisessä hän päihitti Anthony Joshuan, joka paria vuotta myöhemmin kohosi olympiavoittajaksi.

Ammattilaisuran neljä ensimmäistä vuotta Whyte kulutti rusikoimalla tusina- ja tiumiehiä, ja kärsi välissä kahden vuoden pannan dopingrikkeen vuoksi. Kuuluisuuteen hän nousi 2015, kun hänet löydettiin viidentoista tappiottoman ottelun jälkeen omaa nousuaan tehneen Joshuan vastustajaksi, lähinnä ammoisen amatööriottelun perusteella. Whyte kärsi rajun tappion seitsemännessä erässä, mutta ehti satuttaa Joshuaa paremman kerran ja oli hetken lähellä todellista superyllätystä.

Joshua-taiston jälkeen Whyte oli itsekin sarjassa kuuma nimi, ja hän jatkoi marssiaan voitoilla Ian Lewinsonista sekä klassikko-ottelussa Derek Chisorasta. Suomalaisten hyvin muistamalla tavalla hän pöllytti Robert Heleniusta viime vuoden syksynä, ja viimeksi maaliskuussa lapioi Australian Lucas Brownen tainnoksiin kuudessa erässä samalla O2 Areenalla, jossa lauantainakin mitellään.

Whyte on isokokoinen, vahva ja aggressiivinen nyrkkeilijä, jonka leuka on lujaa tekoa ja jonka luonto kestää kovienkin tällien jälkeen taisteluissa mukana pysymisen. Erityisen nopea hän ei ole ja myös tekniikaltaan ja jalkatyöltään Whyte on suhteellisen yksinkertainen.

Vastaan asettuva Uuden-Seelannin Joseph Parker, 26, pitää nykyisin majaansa Las Vegasissa. 193-senttisenä Whyten mittainen ja vajaat 110 kiloa painavana hieman tätä kevyempi Parker alkoi ensimmäistä kertaa herättää huomiota nopeilla tyrmäysvoitoillaan vuosikymmenen puolivälin tienoilla. Varsinaiseksi läpimurroksi voidaan kuitenkin laskea vasta vuoden 2016 pistevoitto Carlos Takamista, joka sittemmin teetti kelpo iltapuhteen itsellään Joshuallakin.

Samana ja seuraavana vuonna Parker päihitti kaksi muuta nousussa ollutta lupausta, Andy Ruiz Juniorin ja Hughie Furyn, ja välissä takoi helpompia vastustajia nopeasti keskeytyskuntoon. Näin Parkerin asema sarjan kärkikymmenikössä vakiintui ja tuotti hänelle MM-mahdollisuuden Joshuaa vastaan viime maaliskuussa. Parker otteli hyvin ja vaikka pistetuomarit myönsivät hänelle vain yhden tai kaksi erävoittoa, useimpien katsojien mielestä ottelu oli selvästi tasaisempi.

Parkerin ottelulista on 24–1 (18) ja The Ring -rankkauksissa hän on pari pykälää Whyten edellä neljäntenä. Parker on ollut aina valmiina kohtaamaan vaarallisia vastustajia ja osoittanut kovissa otteluissa sekä kuntopohjaa että monipuolisuutta sluggerin mainestaan huolimatta. Vastaavasti Parkerin iskuteho lajin huipulla ei ole ollut aivan yhtä tuhoisa kuin alemman tason näyttöjen perusteella olisi voinut olettaa.

Ottelun vedonlyöntisuhteet ovat erittäin tasaiset, mutta kansainvälisissä toimistoissa niukasti Parkerin eduksi. Hänellä on enemmän kokemusta kovista otteluista ja kyky parempaan vauhdinpitoon, ja Joshuaa vastaan hän selvisi Whytea paremmin. Toisaalta Whyte oli lähempänä voittoa maailmanmestarin kourissa, eikä hänenkään taistelutahdostaan ole epäilyksiä varsinkaan pauhaavan kotiyleisön edessä.