Ennakko: Joshua vs Parker

Cardiffin Principality Stadium pullistelee tulevana lauantaina, kun Ison-Britannian Anthony Joshua tulee esittämään vastineensa Deontay Wilderin neljän viikon takaiseen huippuesitykseen. Vastaansa sarjan supertähti saa nälkäisen Joseph Parkerin, jota yleisesti pidetään Joshuan uran toiseksi parhaana vastustajana. Samalla kaikkien odottama painoluokan suurottelu on jälleen askeleen lähempänä – ellei Parker pilaa juhlia.

 

Joseph Parker, NZL

Haastajan asemassa nähtävä Parker on viime vuosikymmeninä vahvasti raskaassa sarjassa esiintyneen Uuden-Seelannin tuorein toivo. Ottelulistansa 24–0 (18) turvin The Ring -lehden kolmoshaastajana komeileva Parker on sarjan kärkikaksikon Anthony Joshua – Deontay Wilder uskottavimpia uhkia, vaikkakin kertoimet hänen voitolleen lauantaina kohoavat viiden paikkeille kansainvälisien yhtiöiden listauksissa.

Vuonna 2012 ammattilaisena aloittaneen Parkerin ura alkoi vailla merkittäviä amatöörimeriittejä. Paidatonta uraa lähdettiin kuitenkin rakentamaan määrätietoisen nimivetoisesti: jo kymmenen ensimmäisen vastustajan joukosta löytyvät – tuossa vaiheessa pahoin elähtäneet – nimimiehet Frans Botha ja Brian Minto.

Vuoden 2015 paikkeilla uusiseelantilaisen nimi alkoi esiintyä nyrkkeilylehtien sivumaininnoissa, kun nopeat tyrmäykset jatkuivat ja uhrien joukosta löytyi lisää Kali Meehanin ja Yakup Saglamin tapaisia eilisten lehtien nimiä. Ensimmäinen totisempi koetinkivi oli kuitenkin vasta Anthony Joshuan viimeisimpänä vastustajana muistettu Carlos Takam, jonka Parker kukisti pistein keväällä 2016.

Veteraanien löylyttämisen jälkeen ja vakiinnutettuaan paikkansa maailman kärjen tuntumassa Parker on kohdannut ennakkoluulottomasti myös toisia voittamattomia raskaansarjan lupauksia. Joulukuussa 2016 hän nujersi enemmistötuomiolla pyylevän mutta työteliään Andy Ruizin ja viimeisimmässä kamppailussaan syyskuussa Hughie Furyn niin ikään kahden tuomarin näkemyksen perusteella.

Ottelijana 193-senttinen ja 110-kiloinen Parker edustaa mitoiltaan raskaansarjan keskiarvoja ja tyyliltään David Tuan ja Jimmy Thunderin kaltaisten tekijämiesten fyysistä koulukuntaa. Parker on ottelijana hyökkäävä, ja kun vastustaja antaa hänelle aikaa asettua tasapainoon, uusiseelantilaisen sarjat paukkuvat ärhäkästi ja aggressiivisesti. Riittävän hitaita vastustajia hän onkin sotkenut tantereeseen säälittä: tyrmäysvoitoistaan 15 Parker on iskenyt alle neljän erän.

Hughie Furyn liike imi kuitenkin tehon Parkerin hyökkäyksistä ja myös tätä edeltänyt vastustaja, täydellisen nimetön romanialaislähtöinen jätti Razvan Cojanu selvisi täydet erät. Liikkeessä pysyvätkin vastustajat Parker on toistaiseksi voittanut tunnollisen uurastuksen ja luotettavalta vaikuttavan iskunkestävyytensä turvin, mutta hänen kaatovoimansa on olosuhteista riippuvaista lajia.

 

Anthony Joshua, GBR

Ison-Britannian Anthony Joshua on ajautunut asemaan, joka on jossain määrin verrannollinen Floyd Mayweather Juniorin tai Canelo Alvarezin statukseen. Kun nyrkkeilijöiden populaarijulkisuus ylittää lajin tavanomaiset mittasuhteet, aloittavat lajin aktiivisimmat seuraajat tyypillisesti vastaiskun ja pyrkivät purkamaan ottelijan ympärille syntyvää mediakuplaa. Todellisuus Joshuasta lienee – äärimmäisen kliseisesti – jossain supersankarin ja silkan markkinatuotteen välimaastossa.

Olympiavoittajaa, kaksimetristä, 115-kiloista ja kaikki 20 vastustajaansa ennen täyttä aikaa nujertanutta Joshuaa nimitetään yleisesti painoluokan maailmanmestariksi, vaikka nykymallin mukaisesti asema onkin kiistettävissä. Hänen uhriensa joukosta löytyvät Vladimir Klitshkon ohella kaksi nykyisen top-10-haastajalistan miestä, Dillian Whyte ja Dominick Breazale, eikä väheksyttävä ole myöskään viime syyskuun voitto Carlos Takamista, joka on järjestänyt kosolti päänvaivaa kaikille muille kohtaamilleen huippumiehille.

Joshuan vahvuudet ovat nyrkkeilyn ystäville jo tutut: massiivinen koko, pitkiin vipuvarsiin nähden poikkeuksellinen nopeus, iskuvoima ja koukkusarjojen tehokkuus. Heikkouksina hänen osaltaan puhutaan leuan kestävyydestä sekä kuntopohjasta, mutta molemmissa tapauksissa puutteita helposti ylimitoitetaan: Joshua on ottanut urallaan lukua yhden kerran, yli 50 vastustajaa tyrmänneen Klitshkon oikeasta suorasta, ja mikä tärkeintä, Joshua nousi jatkamaan kamppailua kääntäen sen edukseen. Raskaslihaksisen britin työmäärä on myös laskenut otteluiden kestäessä, mutta toistaiseksi joka kerta hän on ollut vastustajiaan parempivoimainen kehätuomarin viimeisen ratkaisun koittaessa.

Joshua ei missään nimessä ole haavoittumaton: hän on osuttavissa, ja Klitshkon lisäksi myös Dillian Whyte satutti häntä silmin nähden. Samaan aikaan on kuitenkin huomattava, että Joshua on tyyliltään selvästi aggressiivisempi kuin sarjan edelliset suuret valtiaat, Klitshkon veljekset ja Lennox Lewis, jolloin on ilmiselvää, että ajoittain omissakin kolisee. Tähän saakka Joshuan tulo-meno-indeksi on säilynyt vahvasti positiivisen puolella.

 

Ottelu

Haastaja Parker on kamppailussa vaikean valinnan edessä: tyyliltään hän on omimmillaan hyökkääjänä, toisaalta Joshuan raskaan tykistön kohtaaminen avoimen maaston tulitaistossa olisi äärimmäisen riskialtista. Näin Parkerin paras mahdollisuus voittoon voisi käydä varovaisemman ottelemisen kautta kamppailua loppueriin pitkittäen.

Suunnitelmalla on kuitenkin parikin heikkoa puolta. Ensinnäkään ei ole näyttöä siitä, että Parkerin voimat säilyisivät loppueriin sen paremmin kuin Joshuankaan. Hän kykeni kyllä ratkaisemaan voittonsa sekä Takamista että Ruizista viimeisissä erissä, mutta tyrmäysvoitto näistä ei missään vaiheessa ollut lähellä, ja passiivisesti ottelemalla hän jäisi vääjäämättä pisteiden osalta takamatkalle. Toisaalta Joshua ei tule vähällä antamaan Parkerin määrätä otteluvauhtia mieleisekseen vaan huolehtii aloitteista, jos haastaja ei sitä tee. Silloin asettuu puntariin myös haastajan oma puolustustaito.

Kahden raskaan mörssärin mittelössä tyypillistä on, että ensimmäinen erä tai pari otellaan rauhallisesti, mutta viimeistään kolmannen erän paikkeilla peli alkaa vääjäämättä aueta. Parker on tarpeeksi hyvä tehdäkseen kelpo kamppailun, mutta voittoon asti hänen on vaikea nähdä yltävän – Joshua on yksinkertaisesti luokkaa tai kahta liian hyvä. Kuvaavaa miesten välisen eron suhteen on, että suhteellisen niukka voitto Carlos Takamista on yksi Parkerin parhaista meriiteistä; Joshualle joka erän voitto samaa miestä vastaan oli esityksenä yksi kritisoiduimmista.

Ennustus: Joshua voittaa teknisellä tyrmäyksellä seitsemännessä erässä

 

Ottelutapahtuma on nähtävillä ilmaiseksi Viafree-palvelun kautta klo 20 alkaen