Koulukunnat kohtaavat

Nyrkkeilyvuoden odotetuin ottelu käydään 13.4. New Yorkin Radio City Music Halliin rakennettavassa kehässä Nonito Donairen ja Guillermo Rigondeauxin välillä. Ottelijoiden nimet eivät välttämättä sano paljoa ahkerallekaan urheilun seuraajalle, mutta laji-ihmiset Aasiaa myöten odottavat kamppailua rystyset syyhyten.

Huhtikuun illassa taistellaan paljon muustakin kuin ylemmän kääpiösarjan mestaruudesta. Yleensä länsimaisissa palstamillimetreissä pahasti suurempien painoluokkien varjoon jäävät pienten sarjojen tähdet pääsevät nyt näyttämään kykyjään HBO-kanavan pääottelussa. Ottelun voittaja tullaan tunnustamaan mahdollisesti maailman parhaaksi nyrkkeilijäksi kaikki sarjat huomioiden. Ennen kaikkea kehässä kohtaavat kaksi erilaista nyrkkeilyn koulukuntaa: filippiiniläinen rämäpäisyys ja Kuuban kunniakkaat perinteet.

 

Suosikin viitassa kehään kiipeää Filippiinien uusi supertähti ja Manny Pacquiaon perintöprinssi Nonito Donaire. Kun Pacquiao kärsi kaksi perättäistä tappiota viime vuonna ja yhdysvaltain Floyd Mayweather esiintyy kehässä enää harvakseltaan, moni on nostanut Donairen jo pound for pound -listojen ykkösnimeksi maailmassa.

30-vuotias Donaire saavutti ensimmäisen MM-tittelinsä 2007 kärpässarjalaisena. Vuonna 2012 hän raivosi läpi ylemmän kääpiösarjan ottamalla neljä voittoa sarjan muista kärkinimistä, ja sesongin päätteeksi The Ring -lehti valitsi hänet vuoden nyrkkeilijäksi. Filippiiniläisen ottelulista on nyt lukemissa 31–1, ainoa tappio sattui uran toisessa ottelussa. Donaire on myös aktiivinen antidopingtyön tekijä: hän on ensimmäinen ammattinyrkkeilijä, joka on liittynyt VADA-järjestön vapaaehtoiseen, tiukennettuun dopingkontrolliin. Myös lauantain kamppailu käydään näiden testaussääntöjen puitteissa.

Nonito Donaire on nyrkkeilymaailman vastine Usain Boltille tai Lebron Jamesille: fyysinen superlahjakkuus, jonka nopeus-, koordinaatio- ja voimantuotto-ominaisuudet ovat ilmiömäiset. Filipino Flashin liikehdintä on kevyttä, iskusarjat herkkiä ja vasen jabi aggressiivinen. Hän pitää liikkeellään vastustajansa poissa tasapainosta ja ratkaisee ottelut yleensä räjähtävillä vastaiskuillaan.

Donaire kykenee yhden iskun tyrmäyksiin molemmilla kintaillaan, mikä on varsin poikkeuksellista hänen painoluokassaan, ja iskuvalikoima kattaa niin etukäden kohokoukut kuin vartalokoukku-kohokoukku-kombinaatiotkin. Liikkeensä ja nopeutensa ansiosta Donaire kykenee varjelemaan myös omaa koskemattomuuttaan kehässä tehokkaasti, vaikkei hän puolustustekniikaltaan erityinen virtuoosi olekaan.

Suoranaisia heikkouksia Donairen kehätyöskentelystä on vaikeaa löytää. Ajoittain hän on tyytynyt poimimaan varmoja voittoja kaikkeaan antamatta, mutta kovimpien haasteiden edessä hän on ollut aina parhaimmillaan. Mielenkiintoista on kuitenkin nähdä, millaisen kanin filippiiniläismestari kaivaa hatustaan, kun vastakkaiseen nurkkaan asettuu teknisesti vielä pykälää taitavampi kehätyöläinen.

Guillermo Rigondeaux on kääpiösarjan kaksinkertainen olympiavoittaja Sydneyn ja Ateenan kisoista. Muutamien maajoukkuetovereidensa esimerkkiä seuraten hän loikkasi Yhdysvaltoihin luomaan ammattilaisuraa vuonna 2009, jättäen taakseen niin puolisonsa kuin 7-vuotiaan poikansakin. Nyt Rigondeaux asuu ja harjoittelee Miamissa. Donaire-otteluun kuubalainen saa kulmaukseensa olympiavuosiensa valmentajavelhon Pedro Diazin.

Rigondeauz tunnustetaan yleisesti yhdeksi kaikkien aikojen parhaista amatöörinyrkkeilijöistä. Kahden olympiakullan jatkoksi hänellä on esittää muun muassa seitsemän Kuuban mestaruutta sekä kaksi MM-kultaa. Epävirallisten ja eri tietolähteissä vaihtelevien tilastojen mukaan Rigondeaux kävi urallaan 400 ottelua ja voitti niistä peräti 388.

Jos Donaire on kehien luonnonvoima, on Rigondeaux vuorostaan esimerkki täydelliseksi hiotusta tekniikasta. Vasenkätinen kuubalainen ei tee kehässä yhtään tarpeetonta siirtoa: hän liikkuu tarkoituksenmukaisesti hieman takapainoisessa otteluasennossaan, torjuu iskuja etummaisella käsivarrellaan taidokkaasti ja väistää juuri sen verran, että vastustajan luodit viheltävät hänen ohitseen senttien päästä. Amatöörimestarin iskujen tarkkuus on hämmästyttävä ja hänen ammuksissaan on myös ruutia, vaikka hänen tyylinsä ei suoraviivaisesti tyrmäyksiin pyrikään.

Pienen kysymysmerkin Rigondeauxin ylle heittää hänen kokemattomuutensa ammattilaiskehissä: vain yhdentoista ottelun jälkeen hänet heitetään kovimpaan liemeen, jota nyrkkeilymaailma voi tarjota.  Pysyykö kuubalaisvirtuoosin paketti kasassa, jos ottelu etenee mestaruuseriin ja Donaire laittaa myllynsä jauhamaan täydellä teholla? Rigondeauxin uran ensimmäinen kaksitoistaeräinen Ricardo Cordobaa vastaan 2010 ei sujunut aivan ongelmitta, ja nyt on edessä sitäkin kovempi tasonnosto.

Vedonlyöntitoimistoista esimerkiksi Ladbrokes tarjoaa Donairen voitolle kerrointa 1,35, kun kuubalaiseen panostamalla rahat on mahdollista saada takaisin 3,25-kertaisesti. Donairen on tällä hetkellä vaikeaa nähdä häviävän kenellekään, mutta toisaalta harvat Kuuban nyrkkeilytähdistä ovat todella päässeet haastamaan ammattilaiskehien parhaita. Rigondeaux pääsee, ja hän on tähdistä kenties kirkkain.